Najava proslave Velike Gospe na Trsatu
Kategorija:
Vijesti

U  Trsatskom samostanu 9. kolovoza održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni detalji organizacije proslave blagdana Velike Gospe u Gospinom svetištu na Trsatu. Središnje misno slavlje 15. kolovoza u 18.30 predvodit će riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Tradicionalno toga dana više tisuća hodočasnika pohodit će Trsat stoga će kao i obično, u organizaciji sudjelovati Grad Rijeka, nadležne službe postavit će posebnu regulaciju prometa, a Autotrolej pojačati gradske linije 2 i 8 prema Trsatu. Nakon dvije pandemijske godine kada je broj hodočasnika bio osjetno manji, ove se godine očekuje veći broj ljudi i veće gužve. Vraća se i sajam koji će biti postavljen ispred Dvorane mladosti.

Na konferenciji su govoriti gvardijan trsatskog samostana i čuvar svetišta fra Krunoslav Kocijan te predstavnica Grada Rijeke, voditeljica Odjela za odnose s javnošću i informiranje trgovačkog društva  Rijeka plus Dragana Šmitran Babić i zamjenik načelnika prometne policije Gino Colazio. S obzirom da se Velika Gospa slavi i u središtu Rijeke kao zaštitnica najstarije župe u gradu, program proslave blagdana i zaštitnice najavio je župnik mons. Sanjin Francetić.

Gvardijan je zahvalio na suradnji Gradu Rijeci čija uprava s gradskim službama pomaže pri organizaciji dolaska hodočasnika na trsat. „Pozivamo vjernike i posjetitelje da dođu na ovo slavlje, budu pažljivi i odgovorni jedni prema drugima i da slijede upute službi koje budu uključene: prometna policija, vatrogasna služba, hitna pomoć, zaštitarska služba i komunalno redarstvo. To je uvijek veliki pothvat koji uključuje mnogo službi i stoga već sada želim svima zahvaliti na uključenosti i poželjeti svima lijepu proslavu Velike Gospe u Trsatskom svetištu.“

Gđa. Šmitran Babić najavila je da će zbog održavanja sajma već dan ranije biti zabrana parkiranja na trgu Viktora Bubnja, a na sam blagdan Velike Gospe od 6 ujutro do 22 sata uvečer biti zabranjen promet vozilima na Trsatu i preusmjeravan okolnim ulicama.

Nadzor upravljanja prometom obavljat će policijski službenici, potvrdio je zamjenik načelnika prometne policije. Uputio je poziv hodočasnicima da koriste javni gradski prijevoz i ne dolaze autima prema Trsatu.

Mons. Sanjin Francetić najavio je program proslave župnog blagdana u središtu grada. Središnja misa je misa bdijenja 14. kolovoza koju će također predvoditi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. „Oduvijek se nastojalo dati svjedočanstvo zajedništva vjernika Rijeke i Trsata. Riječka župa od pamtivijeka nosi ovaj naslov Uznesenja Marijina“, rekao je župnik i pozvao vjernike na sudjelovanje u proslavi.

Velika Gospa kao zaštitnica župe bit će proslavljena i u Crikvenici uz Dan Grada Crikvenice.

U nastavku donosimo raspored misa:

 

Velika Gospa, Trsat – ponedjeljak 15. kolovoza

Središnje misno slavlje u 18.30 predvodi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Na Trsatu će mise trodnevnice od 12. do 14. kolovoza u 18.30 predvoditi fra Mislav Lukačević. Prije svake mise u 17.45 vjernici će se okupljati na molitvi Marijanske pobožnosti.

Velika Gospa, ponedjeljak 15. kolovoza, mise u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati.

Hodočasničku misu u 10.00 sati predvodi fra Milan Krišto, provincijal, a središnju misu u 18.30 nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

 

Župa Uznesenja Marijina Rijeka – Vela crikva, Assunta

12. kolovoza u 19.00 – predvodi vlč. Ivan Seletković

13. kolovoza u 19.00 – predvodi don Mate Žilić

14. kolovoza u 8.00 – predvodi župnik mons. Sanjin Francetić

10.00 – predvodi don Mate Žilić

19.00 – misa bdijenja i proslava župnog blagdana, predvodi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić

Velika Gospa

15. kolovoza, 8.00 – predvodi župnik mons. Sanjin Francetić

10.00 – predvodi mons. Nikola Uravić

19.00 – predvodi mons. Emil Svažić

 

Župa Uznesenja Marijina Crikvenica

11. kolovoza u 19.00 – predvodi don Luka Klarica

12. kolovoza u 19.00 – predvodi don Vjekoslav Đapić

13. kolovoza u 19.00 – predvodi don Josip Radić

14. kolovoza u 8.00, 10.00 i 20.00 nedjeljne mise.

Nakon mise u 20.00 sati, procesija svijeća u čast Velike Gospe, zaštitnice grada Crikvenice

Velika Gospa

15. kolovoza, mise u 7.00, 8.00, 10.00 i 19.00 sati

 

Skip to content