Misa zadušnica za nastradale pomorce Jugolinije na brodovima “Šabac”, “Makedonija”, “August Cesarec” i “Dunav”
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak 20. siječnja u katedrali sv. Vida u Rijeci služena je sv. Misa za nastradale pomorce Jugolinije na brodovima “Šabac”, “Makedonija”, “August Cesarec” i “Dunav”. Organizator događaja bilo je Povjerenstva za pastoral pomoraca i selilaca, a povodo 75. godišnjica osnutka Jugolinije, Jadrolinije i Jadranske slobodne plovidbe, Split.

“Jadrolinija”će jubileju posvetiti cijelu godinu tijekom koje će se prisjetiti svih stradalih pomoraca. S obzirom da brodarska kompanija “Jugolinija” ne postoji unatrag 22 godine, u znak sjećanja na nastradale pomorce koji su plovili pod ovom brodskom kompanijom, na Euharistiji, koju je predvodio povjerenik za pastoral pomoraca i selilaca mons. Matija Matičić, posebno se molilo za nastardale pomorce na brodovima Jugolinije :„Šabac“ (7. siječnja 1962. godine u kanalu La Manche u magli su se sudarili “Šabac” i engleski teretni brod “Dorrington Court”. Nastradalo je 28 pomoraca.), „Makedonija“ ( U požaru 3. kolovoza 1963. godine nastradalo je 4 pomorca), „August Cesarec“ ( 12. lipnja 1971. godine. U požaru kod Crne punte stradalo 8 pomoraca i 2 putnice) i „Dunav“ (nestao 28. prosinca 1980. godine na Pacifiku sa 32 pomorca.)

O ovim događajima vjernike je na kraju mise upoznala tajnica Apostolata mora Riječke nadbiskupije Marica Njegovan. Na svetoj Misi sudjelovali su  kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar s drugim kapetanima i pomorcima.

Skip to content