Ljubav prema Domovini sveta je stvar
Kategorija:
Vijesti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Rijeci je svečano proslavljen već 4. kolovoza u večernjim satima. Program koji su organizirali županijske Udruge ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Udruge proizašle iz Domovinskog rata i Udruga Primorski Hrvat Rijeka, započeo je misom u crkvi Uznesenja Marijina u središtu grada koju je predvodio generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović. „Ljubav prema Domovini je sveta stvar. Jer ljubav rađa ljubav“, poručio je predvoditelj slavlja.

Nakon mise, na zvonik crkve, Kosi toranj, izvješena je hrvatska zastava, dok je na drugom kraju riječkog Korza započela Povorka ponosa i slave u kojoj su predstavnici Povijesnih postrojbi HV s konjicama, Kravat pukovnija, Karlovački husari, Riječke mažoretkinje te zastavni vod ratnih postrojbi nosili 25-metarsku hrvatsku zastavu. Mimohod s konjanicima i velebnom zastavom prošao je Korzom te se zaustavio na Mostu Hrvatskih branitelja i riječkoj Delti gdje je odana počast poginulima uz prigodan program koji je uključivao prelet aviona Krila Kvarnera sa skokovima padobranaca.

Župnik najstarije riječke župe mons. Sanjin Francetić u propovijedi je okupljene na misi pozvao na zajedništvo i svjedočenje vjere i Kristove ljubavi. „Vi koji ste ljubili svoju obitelj, svoj primorski i istarski kraj koji nije bio zahvaćen ratom, otišli ste od kuće na bojište. Vjerovali ste u Hrvatsku, u znakove, u krunicu i snagu molitve. Da nije bilo molitve, a molili su i oni koji nisu išli na bojište, ne bi bilo slobodne Hrvatske.“ Istaknuo je kako je jedan od znakova Božje milosti da se velika pobjeda i oslobađanje zemlje dogodilo na Marijanski blagdan, Gospu Snježnu, 5. kolovoza koji se u Hrvatskoj danas slavi kao Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti. Zahvalio je predstavnicima udruga povezanih s Domovinskim ratom što su pokazale jedinstvo u organizaciji svečane proslave u Rijeci. „Čuvajmo se podjela, prepoznajmo Božje djelo u zajedništvu. Njegujmo slogu u našem narodu i našim obiteljima i molimo se Djevici Mariji“, zaključio je mons. Francetić.

Nakon odavanja počasti na Mostu Hrvatskih branitelja, program je nastavljen nastupom Nike Antolos, Karin Kuljanić, Duška Jeličića, DZ Bazovice te završen u 21:30 topovskim pucnjem i paljenjem 27 baklji na Trsatskoj gradini.

Skip to content