Karitativna mreža ljubavi – Crkva koja živi
Kategorija:
Vijesti

Sv. Josip, zaštitnik Caritasa Riječke nadbiskupije, ujedno je i dan biskupskog posvećenja nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića stoga je misno slavlje u riječkoj katedrali sv. Vida 19. ožujka bilo dvostruko. Tradicionalno, nadbiskup Ivan Devčić podijelio godišnje zahvalnice nadbiskupijskog Caritasa volonterima župnih Caritasa i dobrotvorima koji pomažu rad ove središnje karitativne ustanove. Nadbiskup Uzinić, nažalost, samo je u molitvama bio sjedinjen s okupljenima u katedrali jer mu je tog jutra potvrđen pozitivan test na COVID-19.

Propovijedao je generalni vikar Mario Tomljanović koji je okupljene podsjetio na višestruke razloge za zahvaljivanje Bogu u ovome misnom slavlju. Uz slavlje 11. godišnjice biskupova posvećenja i zahvalu volonterima i dobrotvorima Caritasa, misa je dakako bila posvećena i sv. Josipu, koji svojim primjerom vjere i pouzdanja u Boga daje jasan putokaz svakome vjerniku.

Čestitao je dobitnicima zahvalnice Caritasa koji su zasigurno na putu sv. Josipa. „Ovim zahvalama Crkva je prepoznala vaše djelovanje, ne zato jer ste se vi htjeli pokazati, nego su to učinila vaša djela. To je Crkva koja živi i koja je prepoznata u svijetu.“

Čestitao je i nadbiskupu Uziniću ustvrdivši da je možda i Božja volja što mjesna Crkva zajedništvo s njime pokazuje iako on nije prisutan na misnom slavlju. „Želim zahvaliti našemu nadbiskupu Mati za strpljenje i za upornost kojom želi našu riječku Crkvu izvući iz slabosti koje nas priječe da dosljedno svjedočimo evanđelje.“

Uz zahvalu riječkim nadbiskupima, ravnateljica Caritasa s. Marija Faustina Kovačević pročitala je imena dobitnika zahvalnice s obrazloženjima na koji način karitativno djeluju. „Caritas ovom svečanošću i dodjelom zahvalnica želi javno zahvaliti volonterima i dobrotvorima s nadom da će njihov primjer biti poticaj drugima. Njihova imena i ono za što im zahvaljujemo govore o tome koliko je karitativna mreža ljubavi raširena diljem cijele naše nadbiskupije i dopire do velikog broja ljudi.“

Zahvalnice je, kako je uobičajeno dobilo 7 volonterki, odnosno volontera župnih Caritasa iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije te 5 dobrotvora koji pomažu rad središnje nadbiskupijske karitativne ustanove.

Župnici Bakarskog dekanata predložili su gđu. Verku Blažević iz župe Presvetog Srca Isusova, Škrljevo. Zahvalnicu dobiva kao mežnjarka koja se nesebično daje za župu, a posebno za bolesne i nemoćne. Redovito ih obilazi, dijeleći s njima od svojeg vremena, kruha i stola.

Iz Crikveničkog dekanata, župe sv. Filipa i Jakova – Novi Vinodolski dolazi g. Stipan Pećerić. Aktivan je član župne zajednice, a posebno su mu na srcu stariji, bolesni i nemoćni župljani koje redovito obilazi. Osim nekoga rada ili potrebne materijalne pomoći, uvijek ih je spreman saslušati te im pružiti ljubav i svoje vrijeme, što je njima svakako najpotrebnije.

Delnički dekanat izabrao je gđu. Sanju Maras iz župe sv. Jurja u Liču. Njezina briga za starije i bolesne ne uključuje samo nošenje Caritasovih paketa i povremenu opskrbu hranom već redoviti obilazak i brigu da budu crkveno zbrinuti, da mogu naručiti misu, dobiti svetu vodu, svijeće i sve ostalo to se tiče duhovnog života, a za što ne mora nužno svećenik biti prisutan. Mnogima je poznata i njezina marljivost u crkvenom radu kao sakristanka, čitačica i vijećnica u župi Lič i domaćica u župnom uredu u Fužinama.

Iz župe Svetog Križa na Srdočima, u Kastavskom dekanatu, dolazi Ivka Jović. Kao voditeljica župnog Caritasa sudjeluje u svim akcijama župnog i nadbiskupijskog Caritasa, obilazi župljane u potrebi i donosi im pomoć koju župni Caritas može ponuditi.

Župnici Opatijskog dekanata predložili su g. Božidara Neral koji dolazi iz župe Bezgrešnog začeća u Velom Brgudu. G. Božidar redovito obilazi župljane u potrebi i donosi im pomoć koju im župni Caritas može pružiti. Uvijek je na usluzi potrebama župe.

Trsatski dekanat predložio je gđu. Ljiljanu Brnčić iz župe Svete Obitelji na Pećinama. Ona je višegodišnja suradnica župnika u karitativnom radu. Mnogo godina bila je angažirana u karitativno djelovanje u Riječkoj nadbiskupiji, pomagala je u počecima Prihvatilišta za beskućnike, u zauzimanju za osiguranje pristupa invalidima u crkvu Gospe Lurdske (pokretna platforma), u traženju hrane za siromahe  i na druge načine. A sve to u duhu vjere i u revnosti koja svoju snagu ima u Evanđelju. Član je Neokatekumenske zajednice ove župe te organizira sve karitativne akcije, traži sredstva i nadzire provođenje akcija.

Gospodin Slaven Kulić dolazi iz župe sv. Nikole Tavelića u Prvostolnom dekanatu. Kao ministar trećeg franjevačkog reda već godinama je uključen u karitativno djelovanje župe te je izrazito osjetljiv za potrebe župljana. Redovito i volontira u Socijalnoj samoposluzi.

Za pomoć nadbiskupijskoj središnjoj ustanovi u proteklih godinu dana, nadbiskupijski Caritas imenovao je petero dobitnika zahvalnice.

Veletrgovina Metro Cash & Carry d.o.o. Rijeka – Hrvatska na Kukuljanovu redovito donacijama hrane pomaže rad Caritasa i Kuće utočišta.

Trgovinska tvrtka Ultra Gros, Jeruzalem – Rijeka d.o.o. također je redoviti donator prehrambenih proizvoda.

Zahvala je otišla i Ugostiteljskoj školi Opatija, čiji su slastičari nedavno, u povodu Svjetskog dana bolesnika pripremili kolače sa ohrabrujućim porukama koje su djelatnici i volonteri Caritasa odnijeli u domove nemoćnih i bolesnih korisnika, korisnika Posudionice medicinskih pomagala.

Vjeroučitelji i učenici osnovnih i srednjih škola Riječke nadbiskupije prošle su korizme sudjelovali u akciji „Zajedno možemo više. S ljubavlju možemo najviše“ i prikupili financijsku i materijalnu pomoć za školarce stradale u potresu u Petrinji.

Ana Rački, dugogodišnja volonterka Caritasa. Ana je jednostavna, iskrena, otvorena i osjetljiva srca posebno za one u potrebi. Uvijek spremna svima pomoći i pomoliti se za sve one koji se nalaze u teškim situacijama.

 

Skip to content