Ivan Pavao II. prijatelj Rijeke i Hrvatske
Kategorija:
Vijesti

U crkvi Uznesenja BDM 22. listopada svečanim euharistijskim slavljen proslavljena je svetkovina sv. Ivana Pavla II. Misu je predvodio riječki nadbiskup u miru mons. Ivan Devčić, u koncelebraciji župnika mons. Sanjina Francetića, rektora Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.” vlč. Maria Gerića i drugih svećenika. Proslava je bila u znaku početka priprave za obilježavanje 20. godišnjice kako je Papa, u okviru svog 100. apostolskog putovanja, pohodio Hrvatsku i pet dana boravio u bogoslovnom sjemeništu u Rijeci.

Mons. Devčić u propovijedi se prisjetio života sv. Ivana Pavla II., velikog prijatelja hrvatskog naroda, koji je u ključnim trenucima stvaranja naše države dao bitan doprinos, zauzimajući se za njezino priznanje. Mnogi poznavatelji onoga što je sv. Ivan Pavao II. kao papa učinio znaju da je ostavio iza sebe u povijesti Crkve i čovječanstva vrlo duboke tragove, rekao je. Njegov nasljednik papa Benedikt XVI. pratio ga je desetljećima kao njegov najpouzdaniji savjetnik, koji je napisao o njemu i knjigu „Ivan Pavao II., moj ljubljeni prethodnik“. Mons. Devčić izdvojio je nekoliko dijelova iz te knjige, koji govore o njegovoj dubokoj jednostavnosti, poniznosti i predanosti Gospodinu, Blaženoj Djevici Mariji i Crkvi, te njegovoj ljubavi prema svakom čovjeku.

„Ne mogu o današnjem danu razmišljati, a da se ne sjetim izbora Karola Wojtyle za papu. Bila je to jedna od dužih konklava na kojima je nakon 455 godina za papu izabran kardinal koji nije Talijan“, prisjetio se mons. Devčić. „U vrijeme njegova izbora za papu bio sam na studiju u Rimu, gdje sam boravio u papinskom zavodu Germanicum et Hungaricum. Čim je konklava započela, priličan broj nas studenata, svećeničkih kandidata odlazili bi na Trg sv. Petra u Vatikan, u želji da iz bližega prisustvujemo objavi imena novoga pape. Nekoliko smo večeri tako odlazili, ali nikakve objave Urbi et Orbi gradu i svijetu nije bilo. Ona se dogodila baš onu večer kada smo odlučili ne otići na Trg sv. Petra, pa smo objavu izbora kardinala Karola Wojtyle, koji je za papinsko ime uzeo Ivan Pavao II. pratili preko televizije. S vremenom nam je bila pružena prilika da se susretnemo s novim papom u vatikanskim dvorima”, prisjetio se propovjednik te nastavio kako je osobno najradosniji susret sa svetim Ocem doživio u Rijeci.

„Kada sam ušao u papamobil, Papin tajnik se divio koliko naroda ima na dočeku i kako divan doček Svetoga Oca je organiziran, a papa Ivan Pavao II. je poželio da mu pričam o Rijeci i o nadbiskupiji. Ubrzo sam uvidio da to u tom trenutku nema smisla, jer mu je svu pažnju privlačilo veliko mnoštvo koje je mahalo i pozdravljalo ga. Bila je to velika radost za sve nas, svi su se veselili da je Papa među nama. Tako je protekao put do sjemeništa, a kada smo došli pred sjemenišnu zgradu, rekao sam Svetom Ocu da dolazi u svoju kuću, jer je ona izgrađena i njegovim darom. Primijetio sam zadovoljstvo na njegovom licu“, zaključio je mons. Devčić.

Organizatori ovog svečanog misnog slavlja bili su Riječko bogoslovno sjemenište „Ivan Pavao II.“ i župa Uznesenja BDM. Na misi je vjernicima na čašćenje bila izložena relikvija krvi sv. Ivana Pavla II.

Skip to content