Ispraćaj fra Josipa Vidasa iz Rijeke
Kategorija:
Vijesti

Franjevci s Krnjeva, članovi Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, 9. svibnja oprostili su se od svog brata fra Josipa Vidasa u župi sv. Nikole Tavelića u Rijeci.

Bio je to oproštaj riječkog samostana i župe u kojoj je fra Josip proveo posljednje 2 godine svoga života i do posljednjih dana djelovao kao župni vikar. Da je i u to malo vremena uspio doprijeti do srdaca vjernika posvjedočila je puna crkva u kojoj su se okupili župljani, braća franjevci i svećenici te generalni vikar Riječke nadbiskupije dr. Mario Tomljanović. Pokojnik je ipak već od ranije poznat Riječanima. Godine 1979. postao je župnikom u župi sv. Nikole biskupa u Rijeci i službu vršio do 1991. kada je imenovan gvardijanom u samostanu na Košljunu. Bilo je to vrijeme izgradnje nove crkve na Krnjevu, uz koju je i danas franjevački samostan.

Obred ispraćaja fra Josipa u Rijeci je predvodio fra Diego Deklić, gvardijan i moderator duhovnog centra samostana Navještenja Marijina na Košljunu. Podsjetio je kako je upravo pokojnik, kao župnik župe sv. Nikole biskupa osamdesetih godina, bio jedan od voditelja projekta izgradnje nove crkve, posvećene 1988. godine. „Ispraćamo ga upravo u ovoj crkvi sv. Nikole koju je on gradio za vrijeme svoje župničke službe u ovoj župi. Kao pastiru ove župe bila mu je povjerena materijalna gradnja, ali još više duhovna izgradnja ove kršćanske zajednice. Dok ono što gradimo kamenom, cementom i betonom možemo vidjeti kao plod našeg zalaganja, onu duhovnu izgradnju ljudskih duša i života koja je dragocjenija od bilo kakvog materijalnog zdanja ne možemo vidjeti na zemlji. Fra Josip sada pred licem Božjim gleda plodove svoga svećeničkog života.“

Biranim riječima fra Diego se oprostio od brata Josipa. „Naš je brat Josip posvetio svoj život Gospodinu u svećeničkom i redovničkom zvanju u želji da Isus po njegovoj osobi govori ljudima kojima ga je poslao. I mnogima je Isus govorio po njegovim ustima i životu. Na tomu danas Bogu zahvaljujemo“, rekao je fra Diego te dodao molitvu i nadu da će mu Gospodin u svome milosrđu koje je veće od bilo kojih ljudskih krivica, oprostiti grijehe i slabosti i primiti ga u vječno zajedništvo.

Sprovodni obredi i ukop bit će održani u srijedu 11. svibnja u 11 sati na Gradskom groblju u Zadru.

Skip to content