Humanitarna utrka Prihvatilišta za beskućnike
Kategorija:
Vijesti

„Đir za rožice“ naziv je humanitarne utrke Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ koja je po prvi put održana u subotu 14. svibnja. Ove godine prvo Prihvatilište za beskućnike u Rijeci i PGŽ – „Ruže sv. Franje” slavi svoju 15. godišnjicu uspješnog djelovanja, tijekom kojeg je u njemu boravilo gotovo 700 korisnika, od čega je njih gotovo 70% uspješno resocijalizirano. Tim povodom održan je i prvi Đir za rožice, manifestacija dobrotvornog karaktera čiji organizator je Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat.

Đir za rožice ima dvostruku ulogu – da sudionici svojom donacijom pomognu Prihvatilištu i njegovim korisnicima te da se tako aktivno uključe u njihovu resocijalizaciju, kao i da ovo bude jedan od načina razbijanja stigmatizacije beskućništva. Svojom rutom on je povezao dva značajna mjesta za Prihvatilište. Start je bio na Kozali u dvorištu Prihvatilišta, a pošto je osnivač i provoditelj projekta Prihvatilišta Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat, cilj je bio upravo kod Svetišta Majke Božje Trsatske. Sudionici su na cilj došli umorni, ali s velikim osmijehom na licu, znajući da su napravili dobro djelo i još važnije, učinili korak naprijed u smjeru ljubavi i prihvaćanja svake osobe.

Bio je to ujedno i način zahvale svim građanima  koji su uvijek bili velika podrška radu Prihvatilišta. Uz sve institucije koje financijski pomažu radu Prihvatilišta, tu je i veliki broj građana koji također pomažu na razne načine, u skrovitosti. „Ova utrka je na poseban način jedno veliko hvala tim ljudima velika srca“, istaknuli su organizatori.

Po završetku utrke u Trsatskom svetištu je slavljena sveta misa zahvalnica za sve dobrotvore Prihvatilišta, koju je predslavio mons. Sanjin Francetić. U propovijedi se osvrnuo na Isusovu zapovijed iz Evanđelja – da ljubimo jedni druge. “Danas kad govorimo o ljubavi, često se ta riječ krivo tumači. Ljubav je prije svega sebedarje, kako govori Isus. Onaj tko ljubi, taj se daruje. On prihvaća logiku svijeće koja, ako hoće svijetliti, mora se trošiti, mora se davati. Vi ste danas uložili određeni napor, darovali ste svoje vrijeme, jer imate cilj. Želite biti u službi ljudima koji su potrebni naše ljubavi i pažnje”, rekao je obraćajući se sudionicima Đira za rožice „Možemo i trebali bismo živjeti ovu logiku svijeće, ono što Isus stavlja pred nas kao ideal – ljubiti sve, pa i one koje je nekada teško. Često te osobe prije vode i hrane traže nešto drugo, traže prijateljstvo, toplu riječ, nehinjenu ljubav, ljubav koja ne ide za tim da treba biti uzvraćena. Ljubav koja ljubi svakog čovjeka – jednostavno jer je čovjek.“

Zaključio je molitvom da ova hvalevrijedna manifestacija zaživi, i po želji mnogih, postane tradicionalni događaj u gradu Rijeci, po kojem će građani svojim sudjelovanjem pokazati beskućnicima da su vrijedni ljubavi i poštovanja.

Skip to content