Dan sjećanja na Vukovar poziva na oprost i zajedništvo
Kategorija:
Vijesti

Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Rijeci je obilježen dan ranije nego u Vukovaru, 17. studenog mimohodom građana i branitelja koji je započeo paljenjem svijeća ispred Vukovarskog murala u istoimenoj riječkoj ulici te završen na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Kolona ponosa i sjećanja prošla je središtem grada te se zaustavila u crkvi Uznesenja Marijina gdje je mons. Sanjin Francetić predvodio misu za poginule i stradale. Nakon mise sudionici su se uputili do Mosta hrvatskih branitelja gdje su uz prigodnu molitvu, ispred spomenika žrtvama Domovinskog rata iz Primorsko-goranske županije zapalili svijeće i položili vijence. Lampione su upalili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i brojni Riječani, te ih položili u obliku slova V, u znak uspomene na tragediju Vukovara.

Mons. Francetić je u propovijedi na misi pozvao okupljene na oprost i zajedništvo svih naroda u Hrvatskoj. Kao primjer je istaknuo blaženog Miroslava Bulešića koji je, iako znajući da je u smrtnoj opasnosti izjavio „Moja osveta je oprost“. „Prisjetimo se te njegove prekrasne izjave. Moja i tvoja osveta treba biti oprost. Oprostiti svakome koji mrzi, jer on je rob i trpi zbog toga. To je teško, ali biti vjernik znači vjerovati da se s Bogom to može učiniti“, poručio je mons. Francetić.

Izrazio je žaljenje zbog svih stradalih u ratu koji je započeo srpskom agresijom. „Ali kajemo se i ako su ikada u povijesti Hrvati digli ruku na neki drugi narod. Nitko od nas danas nije za to kriv, ali molimo Boga da oprosti ono što su ljudi učinili u svojoj ljudskoj slabosti.“ Stoga je propovjednik okupljene pozvao na življenje svetosti. „Bog sigurno s nama ima plan, koji se ne poklapa uvijek s onime što mi želimo, ali je sigurno najbolji za nas. Trebamo ga otkriti i pokušati ostvariti. Stoga ne smijemo samo živjeti u povijesti. Bog nas poziva živjeti ljubav, sada u ovom trenutku. Ovdje i sada“, zaključio je mons. Francetić.

Skip to content