Blagoslov obnovljene crkvice na Maloj Učki
Kategorija:
Vijesti

„Zajedno možemo puno učiniti za ovaj naš kraj“, poručili su unisono župnik Mošćenica i Brseča Petar Belanić i načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj 24. rujna u mjestu Mala Učka, ispred obnovljene crkve Majke Božje Pomoćnice. Misu i blagoslov predvodio je dekan Opatijskog dekanata i župnik Lovrana vlč. Matija Rašpica, a uz župnika Mošćenica suslavili su i župnik Voloskog vlč. Marijan Žderić i vlč. Pave Điko.

Crkvica izgrađena prije 90 godina u malom mjestu na zapadnim obroncima Učke mnogo je značila mještanima koji su tada tamo živjeli. Očito je da znači i danas, iako već dugo u selu nema stalno naseljenih, jer lijepi se broj vjernika okupio ispred svetišta. Sve je više obnovljenih kuća u mjestu, uglavnom starosjedioca koji u ovom idiličnom krajoliku pronalaze mirni kutak za bijeg iz urbanih sredina na Opatijskoj rivijeri.

S obnovljenom fasadom, prozorima i vratima, crkvica će nastaviti biti mjesto molitve i hodočašća u posebnim prilikama. Prema tradiciji, „Majka Božja svake godine tri puta zove svoju djecu na Učku.“ U nedjelju poslije Duhova, zadnju nedjelju u srpnju i prvu nedjelju nakon 13. rujna.

„Nastojat ćemo obnoviti ovu lijepu tradiciju“, poručio je župnik Belanić okupljenima. Načelnik Staraj izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa župnikom i Riječkom nadbiskupijom te potvrdio spremnost da se nastavi obnova brojnih manjih sakralnih objekata na području njegove općine. „Mnogo je već i učinjeno po tom pitanju“, rekao je.

Mjesto Mala Učka podijeljeno je pod uprave Grada Opatije i Općine Mošćenička Draga. Hrvatska ga je još 1976. godine upisala u Registar nepokretnih spomenika kulture kao zaštićenu ruralnu cjelinu. Dok je selo bilo naseljeno, glavna gospodarstva djelatnost Učkara bila je stočarstvo i proizvodnja ovčjeg sira po čijoj su kvaliteti bili poznati. Nakon stradanja u Drugom svjetskom ratu stanovništvo je raseljeno.

Skip to content