Assunta – Uprisutniti Boga u svijetu nasljedujući Mariju
Kategorija:
Vijesti

Velika Gospa u Rijeci se slavi i u središtu grada kao zaštitnica najstarije gradske župe. Tradicionalno je župni blagdan proslavljen misom bdijenja, dan uoči blagdana, 14. kolovoza, a predvodio ju je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Oduvijek je ova misa bdijenja svjedočanstvo zajedništva vjernika Rijeke i Trsata, kako bi na taj način vjernici iz središta grada na Rječini na Veliku Gospu mogli hodočastiti Gospi Trsatskoj u svetište. Objasnio je to i župnik mons. Sanjin Francetić najavljujući nakon mise procesiju s Gospinim kipom okolnim ulicama u kojoj su sudjelovali brojni svećenici Prvostolnog dekanata te vjernici iz središta grada.

 

Nadbiskup Uzinić u propovijedi je govorio o Mariji kao novom Kovčegu saveza, u kojemu je bio čuvan simbol starozavjetnog saveza Boga i Izabranog naroda, te pozvao vjernike da nasljedujući njezin primjer uprisutnjuju Boga u ovome svijetu. „Ona i nas svojim primjerom ohrabruje i zagovorom prati kako bismo i mi slušanjem i čuvanjem Božje riječi mogli poput nje odoljeti zavodništvu lažnih obećanja svega onoga što je kratkotrajno i prolazno, napastima egoizma i zla koje su nas ljude od početka odvojile od Boga i onoga plana koji on ima s nama i za nas, i mogli služeći u ljubavi Bogu i braći ljudima nastaviti u ovom svijetu, kao kršćani i Crkva biti Gospodnji Kovčeg. A toliko je toga u ovom svijetu što treba biti dotaknuto i promijenjeno Božjom prisutnošću i u čemu, poput Marije, mi možemo i trebamo Bogu dati ruku, surađivati s njim.“

Objasnio je kako Bog, iako je transcendentan, želi biti prisutan u ovome svijetu, a to može biti uz pomoć ljudi. Za to je potrebno, rekao je nadbiskup, ne zanositi se ovozemaljskim vrijednostima nego živjeti u perspektivi vječnosti. „Kad se to dogodi onda nećemo biti uključeni u ovozemaljske ratove, nećemo stavljati granice i isključivati, drugi nam iako ih možda ne razumijemo ili ne dijelimo njihove stavove neće biti neprijatelji i suparnici, nego braća i sestre, prijatelji. I mi ćemo, bez obzira što život možda neće biti uvijek lak, što ćemo ponekad morati biti pod križem osoba koje smo voljeli i koje su nas voljele, pa i sami raspeti, već sada i ovdje biti blaženi.“ Podsjetio je i da Marijina sudbina uznesenja na nebo govori i o budućnosti koja čeka čovjeka i čovječanstvo. „Dovršetak je ondje gdje je Isus kao uskrsnuli i proslavljeni Gospodin uzašao i sjedi o desna Boga Oca, ondje gdje je uznio dušom i tijelom svoju i našu majku Mariju i gdje je i za sve nas pripravio mjesto kako bismo i mi mogli u punini, dušom i tijelom, uživati zajedništvo nebeskog Jeruzalema“, zaključio je nadbiskup Uzinić.

Skip to content