Započeo 2. ciklus besplatnih on line predavanja iz iz Liturgijske muzikologije
Kategorija:
Vijesti

web-onlinepredavanjeU subotu 20. veljače započeo je drugi ciklus besplatnih on-line predavanja iz iz Liturgijske muzikologije, odnosno održano je prvo od šest predavanja iz liturgijske glazbe u organizaciji Nadbiskupijske škola za crkvenu glazbu. Prema riječima organizatora, riječ je o vrijednoj i rijetkoj inicijativi u Hrvatskoj koja na ovakav način  ujedinjuje crkvene glazbenike i formira ih za tako odgovornu službu u svetoj liturgiji. Prijavilo se stotinjak glazbenika iz svih biskupija u Hrvatskoj kao i orguljaši iz BiH, Vojvodine, Austrije, Njemačke i Italije.

Polaznici su obogatili svoja znanja o orguljama i praktičnim savjetima za orguljaša zahvaljujući predavanju vlč. maestra Josipa Vidasa, svećenika Krčke biskupije, župnika u Njivicama i profesora na Teologiji u Rijeci i Nadbiskupijskoj školi za crkvenu glazbu.  Prošle godine maestro Vidas postigao je magisterij iz orgulja na Papinskom institutu za crkvenu glazbu u Rimu.

Predviđena su još pet online predavanja koje organizira voditeljica Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu mr.art. Andrejka Srdoč Geraci u terminima: 6. i 20. ožujka, 10. i 24. travnja te 8. svibnja. Polaznici će slušati teme: “Orgulje u liturgijskom slavlju”, “Vokalna tehnika i upjevavanje zbora”, “Korizmene pjesme u PGPN” i Gregorijansko pjevanje, kvadratna notacija, Psalmodija”. Uz vlč. Vidasa, predavači 2. ciklusa online predavanja su: prof. Ariana Bossi, prof. Tihomir Prša i prof. Andrejka Srdoč Geraci.

Skip to content