Zapitajmo se: Jesmo li svojim ponašanjem i djelima zaslužni za Marijine boli?
Kategorija:
Vijesti

Riječka prvostolnica, katedrala sv. Vida, 15. rujna proslavila je blagdan svoje suzaštitnice – Gospu Žalosnu. Tim povodom svečano euharistijsko slavlje predslavio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Suslavili su rektor katedrale mons. Matija Matičić, generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović i drugi svećenici Riječke nadbiskupije.

U nadahnutoj propovijedi mons. Devčić je istaknuo da Blažena Djevica Marija nije žalosna samo zbog onoga što je Isus proživljavao. Njezina bol danas je daleko veća. Ona je žalosna zbog svake naše nevjere, zbog svake naše neljudskosti, našeg nepoštenja, zbog svakog našeg okretanja lica i glave od čovjeka u potrebi. Ona je žalosna uvijek kada mi nismo milosrdni, kada nemamo ljubavi, kada smo nasilni, kada prijetimo. To su Marijine žalosti, rekao je propovjednik. “Marijine žalosti traju, a traju zbog svakoga od nas. Svaka naša oholost, prepotentnost, svaka naša sebičnost, neizvršavanje svojih dužnosti, sve ono što šteti nama, drugima ali i zajednici ranjava Marijino srce i iznova probada Isusovo srce.”

Vjernike je potaknuo na propitivanje jesmo li svojim ponašanjem i djelima zaslužni za Marijine boli koje i dalje traju. Zaključujući propovijed naglasio je da smo svi spašeni istom krvlju i mukom našeg Spasitelja Isusa Krista, a tome svemu je prethodio onaj Marijin “Evo me”. Ona je prihvatila poziv koji je došao od Boga iako ga nije razumjela. Učimo od nje, poručio je nadbiskup Devčić.

Nakon misnog slavlja vjernici su, zajedno s riječki nadbiskupom i svećenicima obišli oko  oltara i sa svojim molitvama i zahvalama zastali pred kipom Gospe Žalosne koji se nalazi na istoimenom oltaru.

Skip to content