Važno je otkriti na što nas Bog poziva
Kategorija:
Vijesti

1Poziv na svetost u središtu je liturgijskih čitanja nedjelje 17. siječnja kada se Crkva spominje i sv. Antuna opata, začetnika redovničkog pokreta. O tome je u nadahnutoj propovijedi govorio u crkvi sv. Antuna opata u Dragi riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić na misi u povodu proslave blagdana nebeskog zaštitnika ove Župe. Suslavili su župnik vlč. Marinko Kajić i đakon vlč. Luka Klarica. Bio je ovo prvi pohod riječkog nadbiskupa koadjutora nekoj župi u Riječkoj nadbiskupiji te je na početku izrazio radost da je to učinio na blagdan patrona ove Župe.

Pročitana čitanja (1Sam 3, 3b-10.19; Ps 40, 2.4ab.7-10; 1Kor 6, 13c-15a.17-20; Iv 1, 35-42) bliska su sv. Antunu opatu jer je je riječ o svecu koji je nakon  progona koji su se dogodili Crkvi, pronašao novi način putu do svetosti. Do tada se smatralo da je poziv na svetost poziv kojega Bog upućuje kroz mučeništvo. Sveti Antun pokazuje je da postoji i drugačije ‘mučeništvo’ – ono koje se ne živi krvlju, nego životom, rekao je propovjednik. Taj poziv odnosi se i na nas. Bog nas poznaje po imenu i zna zašto nas je stvorio i što želi od nas.  Po imenu nas poziva kao što je pozvao Samuela. No, i prije Samuela, Bog je pozivao, a to čini i danas. Čini to služeći se posrednicima i tumačima poziva. Zahvaljujući evanđelju kojega je sveti Antun čuo ušavši u crkvu, ovaj svetac ostavio je sve i pošao za Gospodinom, rekao je riječki nadbiskup koadjutor dodajući da se tada dogodilo još nešto po čemu je ovaj svetac ostao zapamćen u kršćanskoj povijesti. On, koji je preko evanđelja dobio poziv, postaje začetnik pokreta koji se  dogodio u Crkvi i koji danas na odeđeni način obilježava Crkvu, a to je pokret posvećenog života – redovnički pokret. Dakle, on koji je sam dobio poziv, postao je posrednik poziva za druge, rekao je mons. Uzinić govoreći o utjecaju sv. Antuna opata na osnivanje i budućnost redovničkog pokreta.

DSCN0740Na tom tragu kazao je kako i svima nama Bog šalje posrednike, ali u konačnici to je uvijek Duh Sveti. Vjernike je potaknuo da promišljanje o sebi kao hramu Duha Svetoga. To možemo osluškujući ga i otkrivajući na što nas Bog zove. Osvrno se na pročitani evanđeoski ulomak o dvojici učenika od kojih jedan nema ime. To nije slučajno jer taj ‘bezimeni’ ljubljeni učenik je svatko od nas. Isus svakoga od nas osobito ljubi i zato se svaki od nas može poistovjetiti s tim učenikom. No, postoji preduvjet – krenuti za Kristom. Potrebno je krenuti krenuti u Isusovu školu i živjeti s njime jer to je ono što je sv. Antun živio i zbog čega je bio nadahnuće za mnoge, poručio je propovjednik.

Zaključujući propovijed istaknuo je kako u životu svakog čovjeka postoje dva poziva. Prvi je onaj temeljni kojega nas uči i sv. Antun opat – poziv na svetost. Unutar tog općeg poziva na svetost postoji  i onaj drugi – naš osobni poziv. Važno je otkriti na što nas Bog poziva. Nekoga poziva na radikalno povlačenje, većinu poziva na život u svijetu, no svi moramo biti svjesni svog temeljnog imena, a to ime jest da smo hramovi Duha Svetoga. Vjernike je potaknuo da se po uzoru na sv. Antuna opata otvaraju Duhu Svetom i njegovim nadahnućima.  Na kraju mise čestitao je blagdan svim župljanima, kao i imendan onima koji ga slave te sa župnikom u vjernicima ophodio je oko oltara sv. Antuna.

Blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Antuna opata, proslavili su i vjernici Šapjana, Šmrike i Plemenitaša.

Skip to content