Trebamo moliti Boga da nam podari ljubav prema križu
Kategorija:
Vijesti

1pOdržan 17. riječki planinarski križni put

“Gospodine, donosimo Ti sve ljude koji koji su se preporučili u molitve. Samilosno pogledaj na molbe onih koji nemaju druge nade doli Tebe. Posebno te molimo za one kojima se bliži smrtni čas. Po našim ih molitvama dotakni i privuci sebi, kako bi svi koji s Tvojim imenom na usnama napuste ovaj svijet, mogli zajedno s Tobom ustati na život vječni.” – dio je teksta 17. riječkog planinarskog križnog puta koji je održan u subotu 20. ožujka 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa pobožnost nije održana na način kako je to do sada bilo uobičajeno, nego su stazu propješačili predstavnici zajednica i udruga pridržavajući se svih epidemioloških mjera. Ovogodišnji Riječki planinarski križni put, u organzaciji Riječke nadbiskupije i Akademsko katoličkog društva “Jeronim”, bio je posvećen Godini sv. Josipa. Tekst je pripremila članica AKD-a “Jeronim”, vjeroučiteljica i katehistica Maja Šimičić Roksandić i dostupan je na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije, a na Nedjelju Muke Gospodnje bit će objavljen kao video na Youtube kanalu i Facebook stranici Riječke nadbiskupije.
25 hodočasnika, predstavnika vjerskih zajednica i udruga, bogoslovi i trsatski novaci, nakon molitve iz molitvenika “Brašno duhovno” (Nikola Hermon, 1693.) koju su izmolili ispred Čudotvornog raspela u katedrali sv. Vida, uputili su se poznatom stazom koja se protezala riječkom ulicom Kalvarija, Svetom Katarinom, Velog Vrha do Donje Drenove gdje su u župnoj crkvi BDM Karmelske slavili misu. Euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s povjerenikom za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Josipom Pendom, studentskim kapelanom fra Ivanom Dominikom Iličićem i đakonom Lukom Klaricom koji je uputio poticajnu propovijed.

fb U propovijedi nadahnutoj evanđeoskim ulomkom pete korizmene nedjelje, istaknuo je rečenicu: “Sva djela koja činimo, ako u trenutku naše smrti ne budu imala vrijednost pred Bogom, nebitna su bez obzira koliko nama tada bila vrijedna.” To znači da u životu možemo započinjati poslove, ali ako se ne zapitamo: ‘Bože, ovo što sada činim, je li vrijedno u tvojim očima? Je to Tebi milo?’ – sve to postaje bezvrijedno, rekao je vlč. Klarica. “Postaje bezvrijedno ako su naša djela zaogrnuta sebičnošću, a osobito krivom pobožnošću. Molitva krunice, odlasci na misu ili pobožnost križnog puta bezvrijedni su ako imaju sebičnu svrhu, ako ih personaliziramo na način da to činimo samo radi svoje sreće ne dopuštajući Bogu da djeluje, da bude uključen. Zbog toga Isus kaže da nam je život kao pšenično zrno. Bog zna da smo ranjivi i da su važni trenuci umiranja u sebi kako bismo mogli djelovati u ljubavi.”
Govoreći o rečenici u evanđeoskom ulomku pete korizmene nedjelje: “Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac.” , vlč. Klarica je kazao da ‘Otac’ časti križem jer je križ direktni lijek protiv ljudske naravi sebičnosti. Križ je uvijek u funkciji ljubavi i križeve koje nam Bog svakodnevno šalje kroz različite životne situacije, potiču nas da se odreknemo onoga za što se grčevio držimo i oslobodimo straha napuštanja nebitnoga. Križ osposobljava čovjeka voljeti i trebamo moliti Boga da nam podari ljubav prema križu, a time i ljubav prema bližnjemu. Najveći križ jest umrijeti bez križa, istaknuo je vlč. Klarica.
pkpNa kraju misnoga slavlja riječki nadbiskup Ivan Devčić zahvalio je organizatorima i hodočasnicima Riječkog planinarskog križnog puta na svjedočanstvu vjere. Važno je s kakvom ljubavlju izvršavate ovu pobožnost posvećenu Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Važno je prepoznajete li vrijednost muke koju je Krist podnio za nas i naše spasenje. U nastavku je podržao trud svih koji sudjeluju u održavanju tradicije Riječkog planinarskog križnog puta i istaknuo važnost da se ova pobožnost u budućnosti nastavi. Pandemija koronavirusa nas je udaljila jedne od drugih, ali uvijek treba misliti i vjerovati: “Ako je Gospodin s nama, tko će protiv nas”. Neka ovi milosni dani koji su pred nama, svima daju poticaj da se približimo Bogu, a na taj način ćemo i jedni drugima, rekao je nadbiskup Devčić.
Ovogodišnju pobožnost Riječkog planinarskog križnog puta predvodio je povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Josip Pende koji je na Svetoj Katarini ispred istoimene kapele održao duhovni nagovor. Na Velom vrhu hodočasnike je kod kapele dočekao župnik Donje Drenove, vlč. Dražen Volk, a po silasku do starog drenovskog groblja na kojemu se nalazi grob mons. Gabrijela Bratine, hodočasnici su se pomolili za nekadašnjeg donjodrenovskog župnika koji je godinama hodočasnike dočekivao na Velom vrhu i s njima se spuštao do župne crkve na Donjoj Drenovi gdje je slavljena misa.

Skip to content