Svjetski dan turizma
Kategorija:
Vijesti

Poruke povjerenika Riječke nadbiskupije za pastoral pomoraca i selilaca (i migranata), a u što je uključen pastoral turizma mons. dr. Matija Matičić i direktora TZ Rijeka Petra Škarpe

27. rujna obilježava se Svjetski dan turizma. Tiskovni ured Svete Stolice nedavno je objavio Poruku: „Turizam za uključivi rast. Osoba onkraj statistika“. Povjerenik Riječke nadbiskupije za pastoral pomoraca i selilaca (i migranata), a u što je uključen pastoral turizma i rektor katedrale sv. Vida mons. dr. Matija Matičić uputio je prigodnu poruku u povodu današnjeg dana u čijem središtu se nalazi riječ ‘susret’.

Jako je važno da bez obzira na vjersku ili drugu opredjeljenost budemo jedni drugima otvoreni i u toj različitosti učimo jedni od drugih. Također, važno je posvijestiti važnost katedrala i crkvi u funkciji (vjerskog) turizma. Oni su duhovni hramovi, ali i vrijedna kulturna baština čija vrata trebaju biti otvorena jer ne znamo trenutak kada bi netko mogao ući I u tom sakralnom objektu doživjeti duhovnu promjenu. Ona se može dogoditi u pogledu na sakralni objekt, ali i u susretu s onim tko ih dočeka ili omogući stručno vodstvo katedralom ili crkvom. Takav susret može utjecati na promjenu negativnog mišljenja o duhovnosti i Crkvi, rekao je mons. Matičić. Na kraju, zahvalio je turističkim djelatnicima na svemu što čine za dobrobit turista i društva I čestitao im njihov Dan.

Ovim povodom Riječka prvostolnica, katedrala sv. Vida, otvorena je 27. rujna do 22 sata i prigodno toga dana će svakom posjetitelju darovati Vodič kroz Katedralu.

Prigodno pismo Riječkoj nadbiskupiji i mons. Matičiću uputio je direktor TZ Rijeka Petar Škarpa. Pismo prenosimo u cijelosti:

Povodom Svjetskog dana turizma s posebnim zadovoljstvom zahvaljujemo na višegodišnjoj plodonosnoj i uspješnoj suradnji, a koja je znatno doprinijela razvoju vjerskog turizma na području grada Rijeke.

Zahvaljujući višegodiśnjoj suradnji s Katedralom sv. Vida i Vama osobno, kako kroz aktivnosti Radnog tijela za vjerski turizam, tako i na osobnoj razini, omogućen je razgled Katedrale i sakralne zbirke, uz stručno vodstvo, te upoznavanje bogate sakralne baštine grada Rijeke.

Prezentacijom sakralne baštine, kako domicilnom stanovništvu, tako i domaćim i stranim turistima i posjetiteljima, dobiven je jedinstven i atraktivan turistički proizvod. Sve to doprinijelo je obogaćivanju turističke ponude grada Rijeke kvalitetnim i atraktivnim sadrżajem, što je rezultiralo zadovoljstvom turista odabranom destinacijom te promociji Rijeke na domaćem i inozemnom tržiśtu.

Brojni hodočasnici pohode Rijeku tijekom cijele godine te im posjet Katedrali i susret s višestoljetnim sakralnim eksponatima, koji svjedoče o vjerskoj pripadnosti našeg naroda, omogućuje upoznavanje sa svecem zaštitnikom grada Rijeke — svetim Vidom, ali i s tradicijom, kulturom i baštinom ovog kraja.

Skip to content