Svetkovina Bogorodice Marije
Kategorija:
Vijesti

web-1-1U petak 1. siječnja na svetkovinu Bogorodice Marije svečano misno slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s mons. mr. Emilom Svažićem i vlč. Lukom Klaricom.

U propovijedi nadahnutoj pročitanim svetopisamskim tekstovima istaknuo je značajan detalj u evanđelju. Evanđelist Luka, kada govori o dolasku pastira u Betlehem, spominje da su prvo vidjeli Mariju. Prvo spominje ženu, a onda Josipa i dijete. Već tada nas kršćanska vjera upozorava na važnu afirmaciju žene i mjesto koje joj pripada. Ona je majka –  ona rađa život i s Marijom se počinje ostvarivati Božji plan, rekao je nadbiskup. Govoreći o Djetetu Isusu, istaknuo je kako je među nas došao kao sluga našega spasenja. Nije došao kao moćnik, nego naš poslužitelj i u njemu imamo spasenje i ispunjenje našega života. U tom smislu nadbiskup je potaknuo vjernike na promišljanje o vrijednostima koje su nama na prvom mjestu, kao i po čemu vrednujemo ljude.

web-1-aZa rast u vjeri potrebno je pozorno čitati Sveto pismo, ali i biti svjesni da je Isus milosrdan bez obzira koliko mi grešni bili. Zato, budimo ponizni po uzoru na Isusu, rekao je propovjednik te kao uzore na nasljedovanje naveo kršćanske mučenike koji su kroz cijelu povijesti snagu crpili iz vjere u Isusa Krista. Bog nas poziva na suradnju, a Isus uvijek prati kao milosrdni otac koji nam želi pomoći, poručio je nadbiskup Devčić.

1. siječnja ujedno se obilježava Svjetski dan mira. Papa Pavao VI. pri završetku Drugog vatikanskog sabora, 21. studenog 1964. proglasio Mariju Majkom svete Crkve. U ime Marije Majke Božje i Majke svih ljudi širom svijeta papa Pavao VI. 1968. godine uspostavio „dan mira” koji se slavi 1. siječnja jer je Marija donijela pravi mir Božji na ovaj svijet porođenjem Isusa Krista začetnika i kralja mira.

 

 

Skip to content