Sv. Dominik proslavljen u dominikanskom samostanu u središtu Rijeke
Kategorija:
Vijesti

Screen Shot 2021-08-09 at 15.27.19Braća dominikanci u crkvi sv. Jeronima u Rijeci 8. kolovoza proslavili su svetkovinu svog utemeljitelja sv. oca Dominika. Na svečanoj misi povodom proslave svetkovine sudjelovali su i franjevci. Ovom tradicionalnom gestom naglašava se povezanost dvaju velikih svetaca Crkve, sv. Franje i sv. Dominika. Euharistijsko slavlje predslavio je gvardijan Trsatskog svetišta, fra Krunoslav Kocijan.

„Krist svoje učenike sudbinski povezuje sa svijetom govoreći: ‘Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta’”, istaknuo je fra Krunoslav Kocijan u propovijedi. „Kršćani su, dakle, odgovorni za svijet. Odgovorni su Bogu za svijet u kojemu žive. Sol ima svojstvo da čuva od nepokvarljivosti. Istinski kršćanin pridonosi podizanju opće moralnosti, pridonosi tome da ljudi zadobiju novi ukus za Boga i za čovječnost. Svjetlo je simbol darežljivosti, ono ozračuje svoju okolinu. Crkva bi tako trebala biti kao grad na gori, koji svojom ljepotom privlači sve ljude i narode k Bogu.“

Osvrnuvši se na poslanje koje je sv. Dominik živio, fra Krunoslav je u homiliji naglasio kako je on bio sol zemlje i svjetlo svijeta svojega vremena. Znao je kome pripada, od koga dolazi i kome duguje sve. Sv. Dominik je, prema svjedočanstvima, govorio rijetko, osim s Bogom, tj. moleći, ili pak o Bogu, a na to je poticao i svoju braću. Njegovo raspoloženje bilo je veoma ujednačeno. Vedra uravnoteženost njegove nutrine očitovala se po izrazima dobrote i veselosti lica, jer radost srca čini i lice radosnim. Krasila ga je staloženost i usredotočenost, ali je isto tako znao zapaziti kada nekome treba pomoći, saslušati ga, ohrabriti i posvijestiti mu Božju ljubav i dobrotu. Prisnost s drugima, njegova dobrota i poniznost ulijevala je svima koji su ga susretali osjećaj da ih ljubi.

„Sv. Dominik može nam biti pravi primjer kako dosljedno živjeti svoju vjeru“, kazao je propovjednik. „Prije svega nam je potrebno da što češće govorimo s Bogom, a ljudima koje susrećemo da govorimo o Bogu, njegovoj dobroti i ljubavi. Imati srca za drugoga i primijetiti potrebu bližnjega, posvetiti drugima svoje vrijeme, snage i sposobnosti također je danas vrlo potrebno. Tome nas poučava sv. Dominik stavljanjem samoga sebe u drugi plan, ne isticanjem samoga sebe i davanjem prednosti drugima, ali i izlaženjem iz sebe u svakoj prilici kada treba dati svjedočanstvo nadi koja je u nama i istini koja ne vara“.

Skip to content