Susret mons. Uzinića s voditeljima nadbiskupijskih ureda i povjerenstava
Kategorija:
Vijesti

web2Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić susreo se u subotu 6. veljače u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci s voditeljima nadbiskupijskih ureda i povjerenstava. Susretu su nazočili koordinator nadbiskupijskih pastoralnih ureda vlč. Mato Berišić i stručni suradnih Ureda za pastoral izv. prof. dr. sc. Nikola Vranješ. Susret je započeo molitvom koju je predvodio riječki nadbiskup koadjutor.
Pozdravnu riječ uputio je vlč. Berišić koji je istaknuo važnost umreženosti i suradnje svih čimbenika u pastoralu mjesne Crkve. Nastavno na njegove riječi, mons. Uzinić je kazao da to zajedničko djelovanje mora biti upućeno svim vjernicima te da pastoral treba biti usmjeren prema župnim zajednicama i na pomoć svima.
Bila je ovo prilika da se mons. Uziniću predstavi rad nadbiskupijskih tijela, kao i problematika s kojom se sučavaju. U konstruktivnom dijalogu svih sudionika riječki nadbiskup koadjutor upozorio je, između ostaloga, da je u pastoralu s mladima te duhovnim zvanjima potrebno gledati ‘u širinu’, odosno inzistirati na pastoralu svih zvanja, a ne samo redovničkih i svećničkih. To su i pozivi na roditeljstvo, brak, obitelj, rekao je upozorivši i da se u pastoralu s mladima ne smiju stvarati ‘elitne’ skupine.

1webNovo vrijeme donosi i nove izazove u pastoralu, a pred mjesnom Crkvom aktualno je i još uvijek bez konkretnog odgovora otvoreno pitanje pastorala s migrantima. Trebamo pokazati da smo Kristova Crkva i mijenjati mentalitet koji ne odiše kršćanskim duhom, rekao je riječki nadbiskup koadjutor misleći pritom na nužnost promjene javnog mijenja prema ovoj problematici. Nastavno na ovu temu, a nakon predstavljanja rada Povjerenstva za ekumenizam i međureligijski dijalog, mons. Uzinić je kazao kako priliku za susrete u dijalogu možemo tražiti u obilježavanju Međunarodnog dana ljudskog bratstva na nadbiskupijskoj razini, a koji se ove godine prvi puta na razini opće Crkve održao 4. veljače.
U nastavku je, između ostaloga, istaknuta nužnost zauzetije pastoralne skrbi za psihički oboljele osobe, kao i pastorala sa zatvorenicima. Otvoreno je pitanje Dijacezanstkog muzeja sa svrhom očuvanja sakralne kulturne baštine te predstavljen rad Metropolitanskog instituta u Rijeci i mogućnosti programa formacije za službe akolita, đakonata i izvanrednih pričestitelja. Također, spomenuta su pitanja doškolovanja odgojitelja u vjeri, snažnijeg promoviranja predškolskog vjerskog odgoja, kao i vjerskog odgoja djece s poteškoćama u razvoju i župne kateheze. S tim u vezi ukazano je na potrebu imenovanja povjerenika za župnu katehezu.
Zaključujući susret mons. Uzinić predložio je da se isti održavaju redovno, svaki mjesec, s ciljem bolje umreženosti i djelovanja nadbiskupijskih ureda i povjerenstava, a koji će biti na dobrobit mjesne Crkve i svih vjernika.

Skip to content