Susret mons. Mate Uzinića s ravnateljima i voditeljima karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

webord-karit1U srijedu 24. veljače u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić susreo se s ravnateljicama i voditeljicama zdravstvenih i socijalnih katoličkih ustanova Riječke nadbiskupije. Susretu su nazočili koordinator pastoralnih ureda Riječke nadbiskupije vlč. Mato Berišić i voditeljica Ureda koadjutora Bruna Velčić. Nakon uvodne molitve koju je predvodio mons. Uzinić, ravnateljice i voditeljice ukratko su predstavile rad ustanova, osvrnule se na prošlogodišnje djelovanje te najavile buduće planove.

O radu Caritasa Riječke nadbiskupije govorila je ravnateljica s. Ana-Marija Faustina Kovačević koja je napomenula da Caritas obilježava 50 godina rada te pruža pomoć u hrani, medicinskim pomagalima, kao i na druge načine onima koji su u potrebi. Spomenula je, između ostaloga projekt kumstva na daljinu kojim se pomaže pojedinim obiteljima s više djece, djeci čiji su roditelji nezaposleni, s malim primanjima, koja imaju samo jednog roditelja ili djeci koja imaju kakav zdravstveni problem.

O Domu „Sv. Ana“, Caritasovom domu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja govorila je ravnateljica Željka Frković. Između ostaloga je istaknula kako se korisnicama pomaže u doškolovanju, prekvalifikaciji i zapošljavanju koje za cilj ima njihovo osamostaljenje. Podrška korisnicama potrebna je i nakon što napuste ovu karitativnu ustanovu, kazala je Frković.

O hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“ govorila je ravnateljica s. Danijela Orbanić, istaknuvši kako je riječ o zdravstvenoj ustanovi koja pruža besplatnu palijativnu skrb umirućima.

Silvia Vrdoljak, teologinja i hagioasistentica, predstavila je Centar za hagioterapiju koji djeluje pri samostanu Družbe sestara milosrdnica u Kresnikovoj ulici, i kojem se ljudi obraćaju za duhovnu pomoć. Djelovanje Centra temelji se na volonterskom radu. Pri istom samostanu djeluje „Kuća utočišta“ za potrebite čiji je rad predstavila voditeljica s. Veronika Mila Popić, predsjednica udruge Depaul Hrvatska. Riječ je o dnevnom centru koji pruža materijalnu i duhovnu pomoć beskućnicima. Uz nekolicinu zaposlenika, centar djeluje zahvaljujući i brojnim volonterima. Osim pučke kuhinje, pruža i druge načine pomoći poput pravnog savjetovanja i zdravstvenu skrb.

web-voditeljiceO Kući sestre Žarke govorila je s. Miranda Tunjić. Namijenjena je onima koji se iz udaljenijih krajeva i otoka u Rijeku dolaze liječiti, a ne mogu pronaći smještaj u bolnici ili drugdje. Smještaj u ovoj karitativnoj ustanovi je besplatan.

Ministra Franjevačkog svjetovnog reda, Marija Mioč, predstavila je rad Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, kao i časopis „Ulične svjetiljke“, prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Pokrenut u Rijeci 2008. godine kao jedan u nizu programa s ciljem resocijalizacije socijalno isključivih ljudi, brzo se proširio i u druge hrvatske gradove. Časopis je član Međunarodne mreže uličnih novina (INSP). Prodaju ga beskućnici koji sudjeluju i u kreiranju svakog broja.

O radu Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“ govorile su Nela Pujić i Elida Verunica. Riječ je o projektu Franjevačkog svjetovnog reda kojemu je cilj prikupljanje i podjela namirnice i higijenskih potrepština siromašnima, socijalno najugroženijim građanima Rijeke i okolice.

Nadbiskup Uzinić zahvalio je ravnateljicama i voditeljicama zdravstvenih i socijalnih katoličkih ustanova Riječke nadbiskupije na svemu što čine istaknuvši da je riječ o izazovnom i zahtjevnom radu. Potrebe su velike i nerijetko se misli da se ne čini dovoljno, ali, kako je istaknula gđa Verunica: „Zajedno možemo više“.

 

Skip to content