Prvi pastirski pohod mons. Mate Uzinića župi sv. Filipa i Jakova, Grad Grobnik
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je u petak 5. studenog i nedjelju 7. studenog župu sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku. Pohod je započeo u petak, 5. studenog posjetom i susretom sa načelnicom općine Čavle, Ivanom Cvitan Polić, odgojno-obrazovnim ustanovama u Čavlima: OŠ Čavle i Dječji vrtić “Čavlić” te Udrugom hrvatskih branitelja Grobnišćine. Susret s vjeroučiteljima i ravnateljicom Tanjom Stanković, protekao je u prijateljskom duhu. Ravnateljica je kratko upoznala nadbiskupa s poviješću, ali i trenutnim stanjem u školi, te ga je povela  u obilazak novog krila škole. Mons. Uzinić se obratio i vjeroučenicima 8. b razreda on line, te se susreo sa učenicima produženog boravka.

U večernjim satima nadbiskup se susreo sa Župnim pastoralnim vijećem i Župnim ekonomskim vijećem u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. Susret je započeo zajedničkom misom i nastavljen sastankom u župnoj kući. Nadbiskup je istaknuo kako je ovaj pastirski pohod međusobno ohrabrenje i učvršćenje u vjeri. Zahvalio je vijećnicima na nesebičnom služenju Crkvi i potaknuo na uključivanje u sinodalni proces Crkve. Posebno je istaknuo ulogu i djelovanje vjernika laika i njihovih obitelji, koji u Godini obitelji Amoris Laetitia, mogu posvjedočiti da je ta radost ljubavi koja se živi u obitelji moguća.

Središnji događaj prve pastirske vizitacije riječkog nadbiskupa koadjutora župi sv. Filipa i Jakova bilo je nedjeljno euharistijsko slavlje, 7. studenog, u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku. U poticajnoj propovijedi mons. Uzinić je pozvao sve okupljene da se što više uključe u život župne zajednice pozivajući se na poziv pape Franje i sinodu koja je započela i koja treba pronaći nove putove zajedništva i suradnje svih članova Crkve. Prema nedjeljnom Evanđelju istaknuo je dvije karakteristike uključivanja u poslanje Crkve po primjeru udovice. Prva karakteristika je nenametljivost, skromnost i poniznost. „Mi kršćani trebamo biti oni koji vrše poslanje koje doprinosi zajedništvu, ali na način da ne ističemo sebe, da budemo u skladu s drugima. Druga karakteristika je dati Bogu sve, potpuno predanje Bogu. Bogu se ne može dati samo nešto, nego sve, jer tek onda možemo drugima dati ono što im pripada, a to je ljubav. Oni koji ljube sa zadrškom, ne daju sve od sebe, već daju od svoga suviška. Mi smo pozvani sudjelovati u poslanju Crkve, da se potpuno predamo Bogu i ljubimo svoje bližnje“, rekao je nadbiskup

Po završetku mise, nadbiskup se susreo s prvopričesnicima, krizmanicima, ministrantima i njihovim roditeljima, te sa župnim zborom.

Skip to content