Proslava Nedjelje Božje riječi i podjela službe lektorata u Župi Sv. Križa u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

web-lektori1Na Nedjelju Božje riječi, 24. siječnja, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u Župi Svetog Križa na Srdočima, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić dvojici bogoslova riječkog sjemeništa podijelio je službe lektorata. U nadbiskupovoj koncelebraciji bili su poglavari sjemeništa rektor vlč. Mario Gerić i duhovnik vlč. Vjekoslav Đapić, župnik vlč. Kristijan Zeba i mons. Pero Zeba.

U službu lektora postavljeni su Antonio Oltran za Zadarsku nadbiskupiju i Antonio Vučković za Riječku nadbiskupiju.

Na početku euharistijskog slavlja, župnik vlč. Kristijan Zeba, u svoje osobno ime i u ime župne zajednice s radošću je izrazio gostoprimstvo nadbiskupu Devčiću, poglavarima i bogoslovima Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“. Nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako je služba lektorata jedna od stepenica na putu prema svećeništvu. Podsjetio je kako je svaki kršćanin po sakramentu kršenja dio općeg svećenstva i samim time pozvan prinositi duhovne žrtve Bogu te svjedočiti djelom, primjerom i riječima plodove slušanja i čitanja Božje riječi u svom životu. Naglasio je kako su zaređeni službenici, koji su svoj život posvetili Bogu, pozvani pomagati vjernicima da ostvare opće svećenstvo svetošću života u svakom staležu i pozivu.

web-lektori2Obraćajući se lektorima nadbiskup im je posvijestio da je poslanje lektora čitati i razmatrati Božju riječ kao duhovnu hranu kako bi tom Riječju mogli hraniti i jačati sve one koje im Gospodin stavi na put. Živjeti s Božjom riječi znači uzeti ju kao putokaz i svjetlo na životnom putu, jer ona je svjetlo koje se na gasi i koje sigurnim putem vodi u Nebo, rekao je mons. Devčić.

Na kraju misnog slavlja sve okupljene je pozdravio rektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. mr. Mario Gerić zahvalivši na otvorenosti i aktivnom svjedočanstvu vjerničkog života župne zajednice.

(D.Č., A.V.)

 

Skip to content