Postanemo li Božji suradnici, bit ćemo dionici spasenja
Kategorija:
Vijesti

web-zh1

Riječki nadbiskup predvodio misu zahvalnicu za proteklu godinu u katedrali sv. Vida.

Misu zahvalnicu za proteklu godinu u riječkoj katedrali sv. Vida u četvrtak 31. prosinca 2020. predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu mons. Emilom Svažićem, vlč. mr. Mario Gerićem i vlč. Lukom Klaricom. Govoreći o tekstu pročitanog evanđelja istaknuo je riječi: “Početak” i “Riječ tijelom postala”. Evanđelje nam govori da je u početku bila Riječ od koje je sve postalo, a s njome je i naše spasenje isplanirano. No, ono ne ovisi samo o Bogu, nego o našem djelovanju. Bog nam daje slobodu i o nama ovisi kako će Božje spasenje o nama djelovati. Postanemo li Božji suradnici, bit ćemo dionici spasenja, rekao je riječki nadbiskup.

Okupljene vjernike potaknuo je na promišljanje o odnosu prema Bogu i bližnjemu. Je li naš put u ovoj godini bio u skladu s Božjim putom? Zapitajmo se kakvi smo bili prema bližnjima, našim roditeljima, supružnicima, radnim kolegama. Privilegirana smo Božja stvorenja kojima je darovana ‘riječ’. Kako je koristimo? Ohrabrujemo li druge? Govorimo li ‘hvala’ Bogu, ali i drugima.

web-zh2Istinska veličina čovjeka je u tome koliko zna istinski zahvaljivati, istaknuo je propovjednik. U tom smislu upozorio je na odgoj mladih i mogući nedostatak osjećaja zahvalnosti. Znaju li da je sve u njihovom životu, pa i njihov život – dar? Jesu li svjesni važnosti solidarnosti s drugima? U današnjem društvu izgubio se osjećaj ‘dužnosti’ jednih prema drugima, a umjesto toga usmjereni smo na: “Ja imam pravo..”, rekao je mons. dr. Devčić. Osim toga, živimo u vremenu u kojemu jedni o drugima razmišljamo kao neprijatelji. Tim mislima ne smijemo se baviti, poručio je propovjednik.

Na kraju, čestitajući vjernicima i svim ljudima dobre volje novu godinu, potaknuo je sve da uzdignu dušu prema nebu i da oproštaj od stare godine ne bude samo ‘svjetovan’, nego i pun zahvalnosti prema svemu što nam je Bog darovao.

Skip to content