Počeli Dani Riječke Majke
Kategorija:
Vijesti

U nedjelju 26.rujna, na dan krštenja Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci, u kojoj je ova službenica Božja krštena, predstavljena je nova knjiga vrhovne poglavarice Družbe s. Dobroslave Mlakić: “Udruga kćeri Presvetoga Srca Isusova u Trstu i Marija Kozulić 1879.-1889.” Predstavljanju je prethodilo svečano liturgijsko slavlje koje je predslavio krčki biskup mons. Ivica Petanjak i ovime je započeo program Dana Riječke Majke

Za poslanje Riječke Majke utjecao je njezin boravak u Trstu, kao i udruge i crkvena gibanja toga vremena, bratovštine i trećoredci u kojima su aktivnu ulogu imali vjernici laici, potpomognuti i vođeni redovništvom i svećeništvom. O ovoj temi detaljnije je govorio  krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Između ostaloga je istaknuo kako knjiga vrijedi neizmjerno, prije svega za Družbu sestara Presvetog Srca Isusova jer otkriva njihove početke, vodi nas na izvore, omogućava upoznati vrijeme, okolnosti i duh Marije Kozulić.

Izv. prof. dr. sc. Marko Medved osvrnuo se na povijesne i društvene okolnosti u Trstu za vrijeme kojih je Marija Kozulić tamo djelovala i koje su na nju snažno utjecale. Naglasio je da je ova knjiga doprinosi poznavanju života i sazrijevanju duhovnog zvanja utemeljiteljice jedine autohtone riječke redovničke zajednice.


Na kraju, o ovom vrijednom djelu utemeljenom na dostupnoj povijesnoj, izvornoj arhivskoj kao i pravnoj dokumentaciji o Udruzi Presvetog Srca Isusova u Trstu i Mariji Kozulić, prigodinu riječ uputila je autorica č.M. Dobroslava Mlakić. U knjizi je odgovorila na pitanje zašto se kroz predstavljenu knjigu želimo vraćati na početke, tj. izvore Družbe te od srca na kraju zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli nastanku i objavljivanju ovog djela, kao i pomogli da se djelo i život Majke Krucifikse širi i upoznaje. U glazbenom dijelu programa nastupili su Schola Cantorum Rijeka i obitelj Tuhtan. Predstavljanje je moderirala Helena Anušić.

Od ponedjeljka 27. rujna do srijede 29. rujna liturgijska slavlja u 18 sati služit će se u kapeli Presvetog Srca Isusova na Pomeriju, samostanskim prostorima u kojima je živjela i djelovala službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić.

Skip to content