Nedajmo preprekama da nas spriječe doći do Isusa
Kategorija:
Vijesti

web-s1Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2021., svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Rijeci. Suslavili su župnik vlč. Mato Berišić i đakon vlč. Luka Klarica.

U nadahnutoj propovijedi kazao je da su tri kralja ozbiljno shvatila znak s neba i uputila se na dalek put kako bi se poklonili Djetetu Isusu i donijeli darove. Na tom putu nailazili su i na prepreke koje ih nisu spriječile u njihovom naumu. U Gašparu, Melkioru i Baltazaru možemo prepoznati i sebe, kazao je riječki nadbiskup objasnivši kako i mi danas nailazimo na mnoge prepreke i smetnje na putu prema Isusu i nasljedovanju Krista. “Možemo samo zamisliti koliko je mladih i djece koji imaju prepreke na putu do Isusa Krista. Koliko samo poteškoća imaju i ne mogu ga upoznati onakvog kakav on jest – Spasitelj, Božja ljubav koja nam se dariva.” Među onima koji djeci i mladima priječe put do Isusa su njihovi bližnji, susjedi, pa čak i neki u Crkvi, upozorio je nadbiskup. Nedajmo se smesti, zavesti od duha današnjeg vremena, indiferentnosti prema Bogu i nijekanja Božje prisutnosti. Sve su to zapreke koje nas priječe na putu do Boga, upozorio je propovjednik. Isus je postao jedan od nas i nakon smrti je uskrsnuo kako bi nam pokazao da je jači od smrti. Rekao je da onaj tko vjeruje u njega i nakon smrti – živjet će. To je preobrazilo učenike i stvorilo Crkvu, istaknuo je nadbiskup Devčić.

web-s2Govoreći o darovima koje su mudraci donijeli Isusu, istaknuo je kako ti darovi, zlato, smirna i tamjan, predstavljaju znakove ispovijedanja vjere. Zlato mu je darovano kao kralju, ali Kralju nad kraljevima. Tamjan predstavlja božansku stvarnost i poručuje da je Isus Sin Božji koji je postao čovjekom, a mirna je znak smrtnosti. Krist nam je svojim uskrsnućem pokazao da je jači od smrti.

Na kraju propovijedi uputio je riječi ohrabrenja svima koji se u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa, potresa i drugih nevolja osjećaju obeshrabrenima. Istaknuo je da Bog nikada ne napušta čovjeka i da je nepobjediv. “Nemojmo nikada gubiti nadu. Ovo današnje vrijeme u kojemu živimo trebamo prihvatiti kroz vjeru u Boga. Bog je jači od svega zla koje nas pritišće. On je tu bez obzira što se dogodilo. Kao što je majka uvijek uz svoje dijete. Ona će ga štititi i svoj život dati kako bi dijete spasila. To je slika i Božje ljubavi prema nama.”, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content