Mjuzikl „Amadea“ o blagopokojnoj majci Amadeji izveden u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

Povodom obilježavanja 50. obljetnice smrti blagopokojne majke M. Amadeje Pavlović, Milosrdne sestre sv. Križa u nedjelju su, 19. rujna, u Salezijanskoj gimnaziji u Rijeci organizirale izvođenje mjuzikla „Amadea“. „Došli smo ovdje slaviti život kao što ga je slavila majka Amadeja. Otvorimo srca za njezinu poruku“, rekla je provincijalna glavarica družbe s. Valerija Široki pozdravljajući uzvanike koji su došli pogledati mjuzikl među kojima i nadbiskupa koadjutora Matu Uzinića. Libreto i glazbu mjuzikla potpisao je Dario Balekić, a režiju glumica Areta Ćurković.

Majka M. Amadeja Pavlović ostavila je svijetli trag u povijesti Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa. Vršila je službu provincijalne poglavarice u osobito teškim vremenima za Crkvu, u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata (1943. – 1955.). Posmrtno joj je, 2009. godine, dodijeljen naslov Pravednice među narodima jer je tijekom Drugoga svjetskog rata hrabro spasila život jednoj židovskoj djevojčici. Bez straha štitila je i svoje sestre od raznih pritisaka komunističkoga režima. Unatoč svim nevoljama i poteškoćama, majka M. Amadeja učinila je sve kako bi prvenstveno očuvala dobar redovnički duh kod svojih sestara, a time i samu redovničku zajednicu.

Razvila je prijateljsku i duhovnu suradnju sa zagrebačkim nadbiskupom bl. Alojzijem Stepincem, ali i s pravoslavnim episkopom sv. Varnavom Nastićem. Po isteku službe provincijalne poglavarice, obnašala je službu kućne poglavarice na Sušaku (1955.-1959.) i odgojiteljice redovničkoga podmlatka u Zagrebu (1959.-1966.). Umrla je na Sušaku 1971. godine. Za sobom je ostavila glas uzorne i svete redovnice, kojoj se mnogi i danas u molitvama obraćaju za zagovor.

Izvođenjem mjuzikla „Amadea“ Milosrdne sestre Sv. Križa žele oživjeti spomen na lik majke M. Amadeje i njezino djelovanje, prožete zahvalnošću prema Bogu i u ime svih sestara koje su ugradile svoj život u povijest Hrvatske provincije i onih koje danas nastavljaju tim putem.

Skip to content