Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci proslavio 10. obljetnicu djelovanja
Kategorija:
Vijesti

Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci u subotu 25. rujna svečanim programom u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu proslavio je svoju 10. obljetnicu djelovanja. Osnovan 2009. godine na inicijativu riječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića i drugih biskupa Riječke metropolije, ovaj Institut vjernicima laicima pruža mogućnost osobne vjerske izgradnje u teološkom i duhovnom smislu.


Prigodnu riječ na početku je izrekao ravnatelj Instituta, vlč.mr. sc.  Mario Gerić. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način bili ili još uvijek jesu uključeni u djelovanje Instituta, a osobito polaznicim seminara zbog kojih Institut postoji. Zahvalio je Gospodinu za brojne milosti koje im je iskazao i za sve što su u njegovo ime sve ove godine mogli kao činiti. Govoreći o plodovima seminara i tečajeva, kako za polaznike, tako i za župe, istaknuo je da MPI sa svojim programima postaje logistika pastoralnom djelovanju unutar župa Riječke metropolije jer odgaja i obrazuje vjernike laike u smislu ostvarenja njihova krsnoga poslanja. Svatko je po krštenju pozvan svjedočiti Isusa, a da bi to mogao činiti i odgovoriti zahtjevima vremena i društva, mora biti osposobljen kao kršćanin i dionik Isusova otajstvenoga tijela i kao član Crkve kao takve. Pročitao je poruku i čestitku riječkog nadbiskupa i metropolita mons. Ivana Devčića, inicijatora ovoga Instituta. Pisane čestitke uputili su i drugi biskupi metropolije.


MPI uz obrazovanje vjernika laika, bavi se i permanentnom formacijom mlađih svećenika Riječke metropolije. Osim toga, preuzeli su i organizaciju 6. pastoralne godine, tzv. đakonske godine, a od ove godine organiziraju Teološko –  pastoralni  seminar Riječke metropolije, poručila je predstojnica Instituta dr. sc. Natalija Bogović. Svoj rad MPI započeo je prije dvanaest godina, no zbog pandemije koronavirusa proslava 10. obljetnice nije bila moguća ranije, poručila je predstojnica. “Započeli smo s radom 2009. i otada do danas uvijek smo išli s dva seminara: Teološko-katehetski seminar za pastoralne suradnike i župne animatore i Seminar za teološku kulturu laika. Oni vjernici laici koji završe jedan od ova dva seminara, a žele se dalje ravijati u teološkom i duhovnom smislu, mogu upisati Tečaj biblijskog razmatranja ili Tečaj dimanike duhovnog života. Osim toga, 2014. godine imali smo dobar odaziv za Tečaj novinarstva, a ove godine nudimo Teološko-katehetski seminar za odgojitelje/ice u vjeri u predškolskim ustanovama.“

Prigodnu riječ uputio je i generalni vikar Riječke nadbiskupije i suradnik Instituta vlč. dr. Mario Tomljanović koji je tom prigodom pročitao pisanu poruku i čestitku riječkog nadbiskupa koadjutora mons. mr. Mate Uzinića.

Bila je ovo prigoda i za predstavljanje knjige prvog ravnatelja MPI-a, izv. prof. dr. sc. Nikole Vranješa: Projekt i metoda -praksa vjere u svijetu promjena. Predstavio ju je vlč. dr. Ante Sorić rekavši da kada govorimo o spasenju, imamo dva ključna pitanja – kako ga ostvariti i što učiniti da spasenje bude potpuno. Ova knjiga bavi se upravo tim pitanjima, rekao je predstavljač. Ona obrazuje i inspirira, potiče čitatelje da vlastitim promišljanjem i traženjem načina sami odgovore na pitanje spasenja i pokušaju ponuditi ispravni instrument kojim mogu doći do djelovanja u konkretnoj situaciji, poručio je dr. sc. Sorić. Autor knjige izrazio je želju da ovo djelo uistinu bude jedna smjernica polaznicima u traženju spasenja, kako vlastitog tako i spasenja drugih.

Na kraju, podijeljene su potvrdnice i posvjedočenje polaznicima koji su završili odabrane programe Instituta. Dobili su ih: Sanja Antonin, Claudio Graziani, Jasna Katalinić, Dubravka Stanić, Katarina Čakarun, Oriana Rakovac, Nevenka Križman, Sanja Perčić, s. M. Benedikta Nina Krapić, Valter Baldaš, Sonja Brusić, Sandra Burić, Chiara Debelić, Danica Pivk, Vlasta Rainer, Nikola Spicijarić, Marijana Šimović, Elena Tutić, Anita Videlko, Vilma Vojvoda i Janja Vucković

U bogatom programu proslave obljetnice nastupio je Zbor Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu pod vodstvom voditeljice Škole mr. art.  Andrejke Srdoč Geraci, mr. art.

Skip to content