Hodočašće brodovima
Kategorija:
Vijesti

Pomorci i njihove obitelji, u nedjelju 28. studenog, hodočašćem u svetište sv. Nikole biskupa u Kraljevici proslavili su svog zaštitnika. Tradicionalno su iz Riječke luke u jutarnjim satima isplovili brodovi predvođeni brodom Lučke kapetanije „Vid“, a njihove su posade dočekali domaćini na gatu u Kraljevici te su se u procesiji uputili na misu koju je u svetištu sv. Nikole predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Zbog epidemioloških mjera iz riječke luke nije isplovio brod “Sfera” koji je prijašnjih godina prevozio građane koji su htjeli hodočastiti morski putem. Iz istih se razloga u crkvi okupio znatno manji broj sudionika. Na početku misnog slavlja Kapetan Lučke kapetanije Rijeka i član Apostolata mora Darko Glažar upalio je zavjetnu svijeću, a okupljene je pozdravio i novi župnik vlč. Petar Filipović.

„Želim vam mirno more, u životu, na poslu i u vašim obiteljima“, poručio je pomorcima i njihovim obiteljima na početku mise nadbiskup Devčić koji je također hodočastio brodom. Propovijed je posvetio tumačenju liturgijske godine koja je upravo započela 1. nedjeljom došašća. „Kao što kalendarska godina ima 4 godišnja doba, tako i liturgijska ima 4 ciklusa koji su povezani s blagdanima Božića, Uskrsa i Duhova te vrijeme kroz godinu“, objasnio je nadbiskup. Ti su ciklusi povezani s rođenjem i uskrsnućem Isusa Krista te nastankom Crkve koja vjeru u uskrsnuće prenosi generacijama. „Od samih početaka Isus je bio znak prihvaćan i osporavan“, rekao je nadbiskup. „No, on nam svojim životom svjedoči kako Božju volju treba prihvatiti i izvršavati i u najtežim trenutcima. Ugledajući se u njegovu poslušnost Bogu Ocu neka nam Isus bude trajno nadahnuće i utjeha.“ Nadbiskup je pozvao okupljene na obraćenje i vjeru u Božje milosrđe. Pozvao ih je da donesu odluku nasljedovati Isusa bez obzira na ono što su do sada činili. Kao primjer je naveo sv. Augustina koji, kao i brojni drugi sveci, potvrđuje da je moguće promijeniti se, obratiti i slijediti Kristov nauk.

Na kraju mise povjerenik za pastoral pomoraca i selilaca Riječke nadbiskupije mons. dr. Matija Matičić izrazio je zahvalnost organizatorima i podupirateljima višednevnih događanja koja se na području Riječke nadbiskupije održavaju u čast sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece te uputio pozdrave i čestitke svima koji slave ovog velikog sveca. Posebnu zahvalu uputio je kapetanu Glažaru i gđi. Marici Njegovan koji se već više od 20 godina neumorno trude organizirati proslavu zaštitnika svih onih koji su s morem povezani i od mora žive. Vrhunac proslave bit će u nedjelju 5. prosinca, 29. godinu u kontinuitetu, na svečanom liturgijskom slavlju u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici. Zbog epidemioloških mjera izostat će uobičajena procesija ulicama grada, a misu će u 19 sati predslaviti riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Po završetku mise u svetištu sv. Nikole brodovi su iz Kraljevice isplovili prema Rijeci i u povratku brodskim sirenama pozdraviti mještana Bakarca, Bakra i Kostrene, primorskih mjesta s brojnim pomorcima i dugom pomorskom tradicijom.

Skip to content