Čovjek koji slijedi Isusa je čovjek za druge –  500. obljetnica obraćenja sv. Ignacija i jubileji p. Tončija Trstenjaka i p. Petra Nikolića
Kategorija:
Vijesti

IMGP4313„Duhovnost kršćanina ne mjeri se količinom pobožnosti, nego količinom ljubavi. Iskustvo nam govori da ljubav nisu samo lijepi osjećaji. Ljubav je odluka zaboraviti sebe i biti drugome radost, pomoć u potrebama – prati mu noge, a ne „glavu“ – biti srce, lijepa riječ, uho za slušanje. To često znači podnositi i teške osjećaje, nerazumijevanja, ismijavanja, prijezir, omalovažavanja… ali čovjek koji slijedi Isusa je čovjek za druge“, rekao je p. Tonči Trstenjak u propovijedi na misi kojom je 31. srpnja u Opatiji slavljena 500. obljetnica obraćenja sv. Ignacija i 400 godina njegove kanonizacije. Bila je to prigoda da u opatijskoj isusovačkoj crkvi Navještenja BDM p. Tonči Trstenjak i p. Petar Nikolić proslave i 60. obljetnicu ulaska u Družbu Isusovu. Misu je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić uz predsjednika HBK, zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića te brojne isusovce i svećenike Opatijskog dekanata. Oba su nadbiskupa čestitali isusovcima obljetnice njihova osnivača uz zahvalu za sva dobra koja su isusovci činili i čine, a dvojici redovnika njihov visoki jubilej. Priprava za svetkovinu započela je trodnevnicom koju je predvodio superior isusovačke zajednice u Opatiji, p. Mirko Nikolić.

P. Trstenjak je propovijed posvetio sv. Ignaciju Loyolskom, osnivaču redovničke zajednice Družbe Isusove i njegovu obraćenju prije 500 godina. Tada je 26 godišnji Ignacije ranjen u jednoj bitci kod Pamplone te je, prisiljen ležati u krevetu oporavljajući se od posljedica ranjavanja, čitao knjigu „Život Isusov“ kartuzijanca Rudolfa Saksonca. Shvatio je da je na krivom putu stavljajući svoj život u službu zemaljskog kralja, obratio se i odlučio posvetiti nebeskom kralju, Isusu Gospodinu. „Slijediti Gospodina nije lagan put“, rekao je p. Trstenjak te objasnio kako to znači dobro čuti i slijediti Isusove zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu ostavljene u zalog na Posljednjoj večeri.

IMGP4324Propovjednik se prisjetio i svojih redovničkih početaka, kao i početaka p. Petra Nikolića koji su prije 60 godina ušli u Družbu Isusovu. Bilo je tada 11 novaka, od koji sedmorica ove godine proslavljaju ovaj jubilej dok su četvorica već prešla u „kuću nebeskog Oca“. „Svoj smo život darovali Isusu Gospodinu i njegovoj zaručnici Crkvi, tj. Vama, vjernicima. Mi nismo stvorili naravnu obitelj. Naša obitelj ste vi. S vama smo živjeli radosti i žalosti, uspjehe i neuspjehe, padove i uzdizanja, pobjede i poraze“, zaključio je p. Trstenjak. Vrijedno je podsjetiti da je kao svećenik i redovnik p. Trstenjak ostavio dubokog traga i u novinarskom poslanju. Iskustva je stjecao na Radio Vatikanu, a dolaskom demokratskih promjena 1991. godine prelazi na Hrvatsku televiziju gdje osniva Program religijske kulture HTV-a i vodi ga kao urednik do 2009. godine. Uz njega i p. Nikolića, 60. obljetnicu ulaska u Družbu Isusovu ove godine slave i p. Vatroslav Halambek, p. Božidar Nagy, p. Tomislav Podobnik, p. Stanislav Rozman i p. Josip Roblek.

Skip to content