Centar za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” proslavio blagdan svog nebeskog zaštitnika
Kategorija:
Vijesti

web-bulesic1Centar za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” proslavio je 24. kolovoza blagdan svog nebeskog zaštitnika. Tim povodom svečano liturgijsko slavlje predslavio je fra Tomislav Šanko uz koncelebraciju don Danijela Dragičevića i patera Ivana Dominika Iličića.

“Kada nas Gospodin zove da idemo za njim On ne obećava da ćemo uvijek uspjeti u svemu, ali obećava nam dvije stvari: da će nas naučiti što znači ljubiti i da će se preko nas, ako mu to dopustimo, proslaviti.”, riječi su kojima je fra Tomislav Šanko započeo homiliju. Osvrćući se na život bl. Miroslava Bulešića i dajući njega kao primjer, naglasio je da je svetost za ljude koji će se dati do kraja. Bl. Bulešić je vjernicima govorio: “Nemojte biti kršćani samo na pola.”, a i sam je to svojim životom i svojom mučeničkom smrću posvjedočio.

Pobožnost je jako vezana uz čistoću, dodao je propovjednik. “U jednom braku, muškarac može biti savršeno vjeran svojoj ženi, a da nije čist – ako ju ne ljubi do kraja, ako svaki dan ne pokušava produbiti taj odnos s njom. Isto tako i svećenici, redovnici ili redovnice, mogu biti savršeno moralno čisti, ali ne biti čisti u svome zvanju – ako ne ljube svog Boga, i kao što je Bulešić radio, ako se ne daju do kraja, ako ne pokušavaju svakim danom dati od sebe najviše što mogu.” To je prava čistoća srca. Svetost se u Bulešiću nije dogodila onog trenutka kada je on dao svoj život, nego puno prije. On je svakoga dana davao cijeloga sebe, svakoga dana je umirao sebi u malim stvarima. Upravo zbog toga mu je u trenutku odluke bilo normalno dati svoj život, dati se još jednom do kraja za svoga Boga.

Fra Tomislav je nastavio s nekoliko misli o otkrivanju vlastitog poslanja. “To nije nešto za što se treba jako truditi i promišljati. Poslanje je ona potreba koju ti u određenom času primijetiš.” Kao što evanđelje kaže: “Gdje sam ja, ondje će biti moj služitelj.” Gdje je za tebe mjesto služenja, to je tvoje poslanje; poručio je mladima. Jako je bitno naći svoje mjesto, tamo gdje te Bog poziva. U tome je tvoja ljepota. Ono na što te On poziva, samo ti možeš to tako napraviti i nitko drugi. Bog želi baš tebe. Ne mora biti sjajno, ali želi da je tvoje, da si ti u tom trenu dao cijeloga sebe, da si ti tada “umro” za to. Biti stvarno istinski pobožan znači upravo to, biti svoj do kraja.  Propovijed je završio kazavši mladima: “To je moja želja za vas. Da nađete svoje mjesto umiranja, tamo gdje ćete se dati do kraja, u ljubavi. Neka vam zagovor vašeg nebeskog zaštitnika bl. Miroslava Bulešića u tome pomogne.”

web-b1Svečani blagoslov na kraju mise udijelio se s relikvijama budućeg sveca, pred kojima su se vjernici nakon sv. Mise mogli pokloniti i počastiti bl. Miroslava Bulešića. Na Svetoj Misi sudjelovali su brojni mladi kojima je ovaj Centar postao drugi dom. Oni u životu i mučeničkoj smrti bl. Bulešića pronalaze primjer i nadahnuće za vjerno življenje evanđelja, te svakim danom kroz zajedništvo i mnoštvo sadržaja koji im se ovdje nudi otkrivaju sami sebe i svoje poslanje.

 

Skip to content