“Božja vojna oprema”
Kategorija:
Vijesti

Screen Shot 2021-02-26 at 11.36.38

Treći ciklus kateheza u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić”

U četvrtak 25. veljače u večernjim satima u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” održana je treća u ciklusu kateheza za studente i mlade pod nazivom “Božja vojna oprema”. Kateheze vodi vjeroučiteljica i katehistica Maja Šimičić Roksandić i u milosnom vremenu korizme usmjerene su temama pripreme za proslavu vazmenog otajstva: muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, kušnjama, odricanjima i promjeni života – obraćenju. Za plodonosnije koračanje korizmom svakog četvrtka u Centru za mlade raspravlja se o jednom Božjem oruđu, tj. sredstvu koje nam može pomoći u životnim i duhovnim borbama. Govorilo se o oruđu istine i pravednosti, a kao treće oruđe koje nam Bog daje protiv vlasti Sotone navedeno je oruđe Evanđelja (Efežanima 6,15: “Obujte noge spremnošću za Radosnu vijest – mir”).
U nadahnutoj katehezi Šimičić Roksandić je govorila o tome kako svi koji namjeravaju krenuti u duhovnu borbu, moraju obuti obuću Evanđelja. “Radosna vijest razoružava onoga koji nam želi zlo i koji želi uništiti Božje djelo u nama – i nama donosi mir. Tako idemo u rat, a donosimo mir, prvo sebi a samim time i drugima.” Kako bismo mogli donositi radost i mir drugima, katehistica je naglasila da moramo biti u Božjoj prisutnosti, započeti i nastaviti dan s Gospodinom, dati mu prostora da u nama djeluje, provoditi vrijeme s njim, hraniti i održavati taj odnos. Upravo to možemo kasnije dati drugima, kada krenemo u boj. Ne možemo dati ono što nemamo. Upravo tako možemo pobijediti i svoje bitke i napasti – ako smo u Božjoj prisutnosti, ako u našoj nutrini, u našem srcu gdje se odvijaju najteže borbe prvo i najveće mjesto zauzima Krist, rekla je Šimičić Roksandić. U nastavku je podsjetila kako je Isus prvi prošao pustinju. Otišao je prije svih nas, iz ljubavi prema nama da nam pokaže put, da nas ohrabri. Isus nam je pokazao da su sve kušnje, napasti, osjećaj samoće i traganja samo prolazni. On nam je prvi postavio primjer. Ako nam je Bog na prvom mjestu, u našem srcu i našem životu, tada ćemo iz svih naših bitaka izaći kao pobjednici. Upravo zbog Onoga koji je u središtu nas samih, koji kroz nas i u nama djeluje i kada mu dopustimo, Bog će nam pokazati tko smo u njegovim očima. Tada ćemo shvatiti koliko smo ljubljeni. Vidjet ćemo se kakvi jesmo, za što smo stvoreni – i djelovat ćemo prema tome. Kao Krist, na napasti ćemo odgovarati Evanđeljem – ali samo ako ga prije svega iskreno živimo u svojoj nutrini, poručila je Šimičić Roksandić. Kao usporedbu navela je poznato djelo “Mali Princ” u kojemu dječak, nakon boravka u pustinji i rada na sebi, zaključuje da se samo srcem dobro vidi.
2Katehezu je zaključila riječima kako ne možemo Boga pridodati svome životu – On treba biti naš život. Trebamo mu dati mjesto koje mu pripada. Bog ne može dati ljubav ako joj se ne otvorimo. Kao za svađu, i za ljubav je potrebno dvoje. Bog je već napravio sve za nas, a na nama je da živimo svjesni toga. Nakon dirljive i poučne kateheze uslijedilo je slavlje svete Mise koju je predslavio povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Josip Pende. U propovijedi se osvrnuo na primjer kraljice Estere, koja je unatoč svim nesigurnostima i strahovima bila spremna ući u rizik, zakoračiti u nepoznato, tražiti i kucati, donijeti odluku, preuzeti odgovornost – i vjerovati da će biti dobro. Nakon Euharistije mladi su se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, kratko zadržali u neformalnom druženju u prostorima Centra za mlade “Bl. Miroslav Bulešić”.

Skip to content