Završetak hodočasničke godine na Trsatu
Kategorija:
Vijesti

web-trsa1Svečanim misnim slavljem u trsatskoj bazilici u nedjelju 25. listopada  zaključena je hodočasnička godina u svetištu Majke Božje Trsatske. Misu je služio prvostolni dekan mons. Sanjin Francetić. Suslavili su fra Ivan Miklenić i gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan koji je na početku uputio pozdravnu riječ .

U propovijedi nadahnutoj svetopisamskim čitanjima toga dana mons. Francetić je kazao kako nije lako biti kršćanin u današnjem svijetu. Primjer su žene koje rade nedjeljom u trgovačkim centrima i ne stižu na nedjeljne mise. S druge strane vrijeme je ovo kušnje jer neki planiraju različite nedjeljne aktivnosti zbog kojih nemaju vremena za Boga i Euharistiju. Osim toga, ne vidimo da je ovo vrijeme pandemije koronavirusa prilika za molitvu u obitelji i čitanje Svetog pisma.

Upozorio je na nužnost slušanja Božje riječi i razumijevanja onoga što nam Bog poručuje i kao primjer naveo Blaženu Djevicu Mariju koja je znala što govori kada je rekla: “Neka mi bude po riječi tvojoj.” Govoreći o evanđelju toga dana (Mt 22, 34-40) i ljubavi o kojoj Isus govori, naveo je bl. Miroslava Bulešića kao uzor za nasljedovanje. Njegove riječi: “Moja osveta je oprost.”, predstavljaju tu logiku ljubavi o kojoj Krist govori. Osvrnuo se na pitanje poslušnosti u Crkvi upozorivši kako te poslušnosti danas nedostaje. Primjetno je to i u primjerima u kojima se neki oglušuju na odluke o nošenju maski u crkvama i pričesti na ruke, rekao je mons. Francetić. Vjernike je u nastavku potaknuo da se zapitaju na koji način razgovaraju s onima koji nisu Krista upoznali, idu li na hodočašća u Trsatsko svetište s pravom namjerom – radi unutarnje promjene, ali i pokazuju li zahvalnost franjevcima koji svakodnevno dočekuju hodočasnike i brinu o Svetištu. U ime riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, Riječke nadbiskupije i svoje osobno ime, uputio je trsatskim franjevcima riječi zahvale za višestoljetnu skrb o ‘Hrvatskom Nazaretu’ i duhovnu prisutnost u gradu Rijeci.

web-trsa2Zaključujući propovijed kazao je kako je Trsatsko svetište mjesto Božje prisutnosti i mjesto u kojemu Gospa dijeli svoje milosne darove i svećenicima i vjernicima laicima.  Na kraju, mons. Francetić potaknuo je vjernike da zadrže kršćansku radost u društvu u kojemu je depresije sve više.

U ovogodišnjoj hodočasničkoj godini Majci Božjoj Trsatskoj hodočastilo je oko 2.500 hodočasnika u koje se ne ubrajaju hodočasnici koji su sudjelovali na misama na slavljima Uznesenja BDM na nebo – Velike Gospe i Rođendana BDM – Male Gospe,  kazao je gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan. To je daleko manji broj nego što je uobičajeno, ali Bogu hvala, bilo je dosta udruga umirovljenika, hodočašća brojnih župa, a Majci Milosti ove godine hodočastile su i brojne obitelji. Molimo i zagovoru Majke Božje Trsatske preporučamo medicinske djelatnike, bolesnike, kao i one koji su zbog koronavirusa u samoizolaciji, rekao je gvardijan Trsatskog svetišta.

Skip to content