Ususret 50. obljetnici Caritasa Rijeka
Kategorija:
Vijesti

cCaritas Rijeka u nedjelju 13. prosinca obilježava 50 godina plodonosnog rada. Zlatna obljetnica trebala se proslaviti svečanom akademijom i misnim slavljem čime bi se odala zahvalnost svima koji su u ovih pola stoljeća pomagali potrebnima. Nažalost, epidemiološke mjere spriječile su organizaciju te će ovim povodom na Nedjelju Caritasa (13. prosinca) na youtube kanalu i facebook stranici Riječke nadbiskupije biti objavljen video prilog o provijesti ove karitativne ustanove.

Počeci Caritasa Rijeka datiraju u 1970. godine i 13. prosinca kada je na blagdan sv. Lucije zasjalo svjetlo konkretne i organizirane pomoći potrebitima. U tih 50 godina nadbiskupijski Caritas rastao je i mijenjao se sukladno potrebama društva, ali i svijesti mjesne Crkve o nužnosti karitativnog djelovanja. Od skromnih početaka u sobici dominikanskog samostana, kasnije u samostanu Sestara milosrdnica, preko jačanja karitativnih aktivnosti uslijed demokratskih promjena i Domovinskog rata, kada seli u dio zgrade namijenjene teološkom fakultetu, do današnjih dana kada je sjedište nadbiskupijskog Caritasa u zgradi u kojoj ima primjerene prostore za svoju djelatnost.

„Ova zlatna obljetnica poticaj je, kao i ovo vrijeme pandemije, da iznova osjetimo da trebamo jedni druge i da imamo zajedničku odgovornost za druge i svijet (usp. Laudato si 229).“, poručuje ravnateljica Caritasa Rijeka s. Marija Faustina Kovačević. „Ne dopustimo da nas zahvati, kako kaže papa Franjo u poruci za 4. Svjetski dan siromaha, ‘globalizacija ravnodušnosti’ u kojoj postajemo, a da toga nismo ni svjesni, neosjetljivi na bolni vapaj siromašnih, ne plačemo više zbog boli i patnje koja je snašla druge i čak ne osjećamo ni potrebu da im pomognemo, kao da je netko drugi pozvan sve to činiti jer je to nešto što se nas ne dotiče.“

Po mnogo čemu, ova je godina bila posebna za Caritas Riječke nadbiskupije i sve karitativne ustanove. Prije svega ovo je godina kada Caritas slavi 50. obljetnicu od svojega osnutka i organiziranog karitativnog djelovanja u Rijeci. Drugo što je obilježilo ovu godinu svakako je pandemija COVID-19 po čemu će je zasigurno cijeli svijet pamtiti.

Kao i svi, i karitativne djelatnosti morale su se prilagoditi novim okolnostima i potrebama. Nadbiskupijski Caritas također, poštujući epidemiološke mjere, radi u novim uvjetima koji ipak nisu znatno utjecali na same aktivnosti koje provodi. Svi se programi pomoći u 2020. godini odvijali su se i još uvijek se odvijaju bez većih teškoća.

  • Bolnički kreveti i ortopedska pomagala redovito se posuđuju ljudima u potrebi,
  • redovita je distribucija pelena za odrasle,
  • uoči početka školske godine podijeljeno je bilježnica i školskog pribora za 40 školaraca,
  • 58 kućanstava je dobilo drva za ogrjev,
  • 170 obitelji oko 5 tona krumpira
  • Program Kumstva na daljinu odvija se redovito, svakoga mjeseca kumovi uplaćuju dogovoreni iznos novca za određeno dijete, a Caritas novac prosljeđuje korisniku. (165.320,00 kn)
  • Podjela odjeće i hrane, potrepština za djecu te
  • pomoć u rabljenom namještaju, kućanskim aparatima i bijeloj tehnici također se provodi, uz poštivanje epidemioloških mjera, a moguća je i
  • jednokratna novčana pomoć u sklopu akcije Hrvatskog caritasa „Za 1000 radosti“ (33 obitelji – 26.470,00 kn)

DSCF1720wPodjela blagdanskih paketa s hranom uoči Božića i Uskrsa u sve župe Riječke nadbiskupije također je odrađena pred Uskrs, a priprema se i za ovo predbožićno vrijeme, poručuje ravnateljica Caritasa Rijeka. „Ono što je karakteristično za ovu godinu su pojačane donacije prehrambenih proizvoda, Caritas te donacije zaprima i distribuira u karitativne ustanove te Domove za starije osobe ili djecu s posebnim potrebama. Tako je Caritas Riječke nadbiskupije u ovoj godini zaprimio i podijelio više od 40 tona prehrambenih proizvoda.

Redovite su donacije tvrtki koje proizvode ili prodaju prehrambene proizvode: Kaufland, Metro cash & carry d.o.o., Tutti Frutti, Nikas, Dukat, Ultra Gros-Jeruzalem-Rijeka d.o.o, Biomax d.o.o, Stanić d.o.o., Plodine, Atlantic grupa, tjestenina Klara Marić i solana Pag91. Donacije obuhvaćaju pekarske proizvode, voće i povrće, sokove, šećer, sol, slatkiše, brašno i tjesteninu.

Tu su i proizvođači mliječnih proizvoda Zdenka d.o.o., Euro-milk d.o.o. i Mini mljekara – Veronika. Oni su bili zahvaćeni posebnim mjerama Vlade za pomoć malim mljekarama koje su naročito bile pogođene nemogućnošću plasiranja vlastitih proizvoda uslijed trajanja Odluke o mjeri obustave rada tržnica i svih objekata u sustavu tržnica u kojima se obavljaju druge djelatnosti, budući da značajan dio svojih proizvoda plasiraju upravo putem tržnica.

Lokalne tvrtke pred Uskrs novčanim su se donacijama uključile u tradicionalnu akciju pripreme i podjele 1000 paketa u svim župama Riječke nadbiskupije. Akciju su novčano pomogli Zorović Maritime Services, GEC d.o.o i Erste banka, a pridružila im se i Primorsko-goranska županija. U božićnoj sabirnoj akciji do sada su donacijama sudjelovali Jadrolinija, Erste Banka, Jadranski pomorski servis, Rijeka projekt, Rijeka plov , Dezinsekcija i Jadran-Galenski laboratorij. U pomoći najpotrebnijima sudjelovali su i brojni građani, pojedinačnim uplatama putem letka koji je objavljen u Novom listu. Više od stotinu građana na ovaj je način uplatilo donaciju čime je prikupljeno 25.000 kuna. Jednakoj pomoći građana nadamo se i u vrijeme došašća jer u suradnji s Novim listom izašao letak s uplatnicom i pozivom na uključenje u ovu akciju u koju će se nadamo se mnogi uključiti, poručuje ravnateljica Caritasa Rijeka. Ove godine pomoći je odlučila i Hrvatska katolička zajednica u Njemačkoj na čelu s vlč. Ilijom Jokićem, jednoj obitelji slabijeg imovinskog stanja s bolesnim djetetom. Oni će kroz došašće skupljati novčane priloge kako bi toj obitelji barem malo olakšali i uljepšali Božić.

Caritas nadbiskupije Rijeka od srca zahvaljuje svim volonterima i dobrotvorima čija dobrota je utkana u svaki od 18.250 dana djelovanja Caritasa Rijeka.

Više o djelatnostima Caritasa pogledajte na http://caritas.ri-nadbiskupija.com/

 

Skip to content