Uskrsna čestitka nadbiskupa Ivana Devčića: Neka naša nada bude iz dana u dan sve jača
Kategorija:
Vijesti

NByellowDragi vjernici, dragi prijatelji, srdačan uskrsni pozdrav šaljem vam iz bogoslovnog sjemeništa u Rijeci u kojemu je Sveti Otac Ivan Pavao II. u vrijeme svog 3. posjeta Hrvatskoj boravio. Imao je ovdje svoju sobu i od tu je putovao u druge hrvatske gradove. Svagdje gdje je dolazio, dolazio je s porukom nade, da se nadamo, da vjerujemo u Gospodina, da vjerujemo da je Gospodin u svako vrijeme i na svakome mjestu s nama. Sigurno bi on to i danas poručio, u ovoj situaciji u kojoj se sada nalazimo. Kroz ovu kušnju kroz koju prolazimo možemo steći dojam da je Gospodin digao ruke od nas, ali on je u vijek s nama, a posebno onda kada je najteže. I zato možemo čvrsto vjerovati da dijeli s nama sva naša pitanja, naše muke, sve tjeskobe kroz koje u ovim trenutcima prolazi ne samo hrvatsko društvo i Crkva u Hrvatskoj nego u cijelome svijetu.

Pitamo se koji je smisao svega toga, ali sigurno je da ovo što se događa nije bez smisla, nije bez volje Božje, bez Božjega plana. Očito nam Gospodin želi dozvati u svijest da se moramo promijeniti, da se moramo obratiti ne samo kao pojedinci nego kao cijelo čovječanstvo. Želi nam reći da moramo zauzeti drugačiji stav prema svom osobnom životu, ali i jedni prema drugima i posebno prema planetu na kojemu živimo i bez kojega zapravo ne možemo opstati. Sigurno nas Gospodin poziva da brinemo više jedni o drugima, ali također i da više brinemo o zemlji koju nam je darovao za naš zajednički dom. Ovako kako dosad živimo očito ne možemo dalje, moramo se obratiti, moramo se promijeniti, i kao pojedinci i kao društvo, kao cijelo čovječanstvo. To je jedna velika poruka koja nam ovoga Uskrsa odjekuje.

Sigurno nam i naš Gospodin, dok se sjećamo svega što je za nas učinio, dok se sjećamo njegova trpljenja i križnog puta, ali i njegovog slavnog uskrsnuća, govori da nakon trpljenja, nakon muke, nakon tjeskoba i neizvjesnosti slijedi nagrada novog života. Ako smo uz Boga, ako smo spremni u svakom času reći – neka bude volja tvoja Oče – kao što je Isus govorio, onda se sigurno možemo nadati novom uskrsnom životu. To je onda ona punina radosti i smisla koju nam samo Bog može dati. To je punina ljubavi i oproštenja koju nam on dariva, svakome od nas, ali očekuje da i mi jedni drugima isto tako činimo i jedni prema drugima se tako odnosimo.

U tom smislu svima vam od srca želim sretan i blagoslovljen ovaj Uskrs, makar ga ne mogli slaviti kao što ga inače slavimo. Okolnosti su drugačije, ali i to je poziv da ga, i u okolnostima koje nisu prikladne za svečanost ipak svečano u svojim srcima i u svojim obiteljima slavimo, da zahvaljujemo Bogu, da mu se molimo i da osluškujemo u svom srcu ono što nam poručuje.

Želim da doista ovu kušnju koju imamo, u nadi u Njega prihvaćamo i živimo i da u ovom vremenu naša nada ne bude manja nego iz dana u dan sve jača.

S tim mislima neka vam je svima sretan i blagoslovljen Uskrs našeg Gospodina Isusa Krista s molitvom da i svaki od nas i svi mi zajedno ovim Uskrsom i kroz ovo vrijeme kroz koje prolazimo uskrsnemo kao bolji ljudi. U to ime neka nas Isus sa svog križa blagoslovi i neka nas učini dionicima svoje nebeske slave.

Skip to content