Umro fra Stanislav Nikola Novak, franjevac kapucin
Kategorija:
Vijesti

web-1-franikolaU ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. godine, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je fra Stanislav Nikola Novak, franjevac kapucin, svećenik.

Rođen je u Lopatincu, župa sv. Juraj na Bregu u Međimurju. U kapucinski Red ušao je 1950. godine u Varaždinu. Doživotne zavjete položio je 1956. u Zagrebu. Za svećenika  je zaređen 1961. u Zagrebu. Od 1961. do 1966. studirao je prirodoslovne nauke u Padovi (Italija). Od 1966. kao svećenik djelovao je u kapucinskim samostanima u Osijeku i tu je  na srednjoj Serafskoj školi predavao biologiju i geografiju.

Bio je samstanski poglavar i urednik lista Bl. Leopolda Mandića. Od 1982. do 1985. bio je u Karlobagu. U Dubrovniku je djelovao od 1988. kao gvardijan i upravitelj svetišta Gospe od Mosrđa, a bio je i biskupski koznultor, kateheta, delegat za obavijesna sredstva i urednik, voditelj vjerskog programa na Radiju Dubrovnik. Bio je voditelj kauze za proglašenje svetim sv. Leopolda Bogdana Mandića

Od 2008. bio je i odgojitelj postulanata. Od 2011. godine boravio je u kapucinskom samostanu u Rijeci i tu je vršio službu ispovijednika. Osim već spomenutih službi u dva je navrata bio provincijalni savjetnik (definitor). Sprovod pok. fra Nikole Stanislava Novaka bit će na riječkom groblju Kozala u četvrtak 27. kolovoza u 12,00 sati. Misa zadušnica je odmah nakon sprovoda u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici.

Skip to content