Sveti Nikola primjer je za nasljedovanje i u ovim zahtjevnim vremenima
Kategorija:
Vijesti

web-nikol2Nikada kao u subotu 5. prosinca 2020. u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci nije sudjelovalo manje pomoraca na proslavi blagdana njihovog nebeskog zaštitnika, sv. Nikole biskupa,  a razlog su stroge epidemiološke mjere za sprječavanja širenja zaraze koronavirusa zbog čega je na misi moglo biti samo 25 vjernika. Euharistiju je služio fra Krunoslav Kocijan, gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Trsatskog svetišta, a suslavili su nekadašnji Nacionalni ravnatelj Apostolata mora – katoličke organizacije koja je u rujnu ove godine, u povodu  100. godišnjicu djelovanja, promijenio svoje službeno ime u Stella Maris, fra Zlatko Šafarić i župnik fra Eugen Pavlek.

U ovoj godini koja je krizna, zahtjevna i koju mnogi žele što prije zaboraviti, želimo se sv. Nikoli uteći u zagovor, rekao je fra Krunoslav. Dodao je da smo uvijek pozvani zazivati Božju pomoć i zagovor ovoga sveca kojemu su posvećene mnoge kapele i crkve, mnogi darovi koje su pomorci ostavljali jer su osjećali njegov zagovor i pomoć.  Sveti Nikola primjer je za nasljedovanje u ovom zahtjevnom vremenu kada smo pozvani čuvati jedni drugima zdravlje i pridržavati se određenih pravila koja su usmjerena ka brizi za bližnje.

webnikoa¸1U prigodnoj propovijedi predstavio je poruku predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskoga biskupa Tomislava Rogića. U nastavku je pojasnio pročitane svetopisamske tekstove i kazao kako nam isti poručuju da se kraljevstvo nebesko ne ostvaruje samo riječima, nego i dijelima. To je Isus činio i pozvani smo pomagati, moliti i raditi, ali i propitivati se možemo li bolje i više činiti u svome životu, rekao je propovjednik. Sveti Nikola bio je odraz Božje ljubavi i dobrote o čemu svjedoče mnoge predaje. Želimo li učiti od njega, ne smijemo razmišljati o ekonomskoj isplativosti onoga što činimo, poručio je fra Krunoslav Kocijan.

Ovogodišnju proslavu svetog Nikole Organizacijski odbor organizirao je 28. godinu u kontinuitetu i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Skip to content