Proštenišni tjedan u Mrkoplju zaključen promocijom knjige „Spomenica župe Mrkopalj”
Kategorija:
Vijesti

web-mrkopajU nedjelju 20. rujna dostojanstveno i svečano zaključen je Proštenišni tjedan u Mrkoplju u čast Blažene Djevice Marije Žalosne.

Majci Božjoj Žalosnoj hodočastili su od nedjelje 13. rujna do nedjelje 20. rujna mnogobrojni vjernici od kojih su neki stigli hodočasteći pješice iz okolnih mjesta.

Prvo misno slavlje 20. rujna  u 8:00 sati predvodio je župnik Mrkoplja vlč. Ante Zovko, a u 9:00 sati vlč. Ivan Marković, upravitelj župa Gerovo i Hrib. Središnje euharistijsko slavlje u 11:00 sati predvodio je mons. dr. Mile Bogović, gospićko senjski biskup u miru uz suslavljenje mons. Ivana Milovana, porečko-pulskog biskupa u miru, koji je bio predvoditelj prošlogodišnjeg Proštenja u Mrkoplju.

U snažnoj propovijedi mons. dr. Bogović je kazao da se lik Gospe Žalosne ocrtava kao onaj koji je na neki način sažetak ljudske povijesti u kojoj se od početka svijeta do danas odvija bitka između istine i ljubavi na jednoj strani i laži i mržnje na drugoj strani. To je drama u kojoj se odvija cijela povijest. „Zašto Gospa na svom krilu drži mrtvo tijelo svoga Sina? Upravo zbog istine i ljubavi koj se suprostavlja mržnja i laž. U kojemu god prostoru, mjestu i vremenu se nalazili, posvuda uočavamo taj sukob. Odvija se i u nama samima. Uskrsnuće nam svjedoči da će na kraju ljubav i istina pobjediti!, poručio je mons. dr. Bogović.

Toga dana hodočasničku misu župa bakarskog dekanata predvodio je mladomisnik vlč. Marko Pavlinović iz župe Cernik. Uz dekana, vlč. Ivana Friščića suslavilo je još desetak svećenika. Tradicionalno, tijekom Proštenišnog tjedna vjernici pristupaju sakramentu pomirenja i na raspolaganje za ispovijed hdoočasnicima su bili: o. Mirko Nikolič, superior isusovačkog samostana u Opatiji, don. Žarko Kraljević iz salezijanske družbe u Rijeci, fr. Ivan Dominik Iličić, superior dominikanskog samostana u Rijeci, vlč. Stjepan Porkulabić, vlč. Ivan Marković, vlč. Domagoj Duvnjak.

Liturgijsko pjevanje na središnjim euharistijskim slavljima u 11:00 i 16:00 predvodio je Zbor župe BDM Žalosne pod vodstvom gosp. Marijana Padavića, dok je kao gost na orguljama svirao gosp. Milan Hibšer, jedno vrijeme i orguljaš zagrebačke katedrale. Na Proštenje u Mrkopalj hodočastile su Presvetog Srca Isusova iz Rijeke s poglavaricom Družbe, č. M. Dobroslavom Mlakić, kao i vjernici iz župa: Brgud, Ogulin, Gerovo, Viškovo, Vrbovsko, Crikvenica, Plešce, Grad Grobnik, Tršće, kantrida, Gornja Vežica, Novi Vinodolski, Vrbnik, Skrad, Matulji, Škrljevo, Bakar, Klenovica – Ledenice, Cernik… Skupine koje su hodočastile pješice došle su iz župa: Brod Moravice, Fužine i Lič, Delnice, Kukuljanovo – Škrljevo…

web-spomenicaProštenišni tjedan zaključen je u svetištu predstavljanje knjige „Spomenica župe Mrkopalj” koja je tiskana ove godine u okviru priprave za 250. godinu osnutka župe Mrkopalj. U večeri nabijenoj snažnim emocijama, kao predstavljači, sudjelovali su: gđa. Jelena Jurina, prof. Sanja Šegulja, prof. Nina Božičević, gosp. Robert Tomić, vlč.mr. Siniša Vujčić i mons. dr. Mile Bogović. Glavni povod tiskanju „Spomenice župe Mrkopalj“ je u činjenici da se župa Mrkopalj nalazi pred svojom velikom obljetnicom – 250 godina od utemeljenja (8. travnja 1771. – 8. travnja 2021.). Ujedno, 250. rođendan župe je i 250. rođendan samoga Mrkoplja kao mjesta.

Osim zapisanog u Spomenici, objavljeni su i brojni prilozi: zapisi, fotokopirani sadržaji, novinski isječci, pisma, fotografije itd. Slikovito govoreći, cijeli jedan satelitski sadržaj koji je sada postao sastavni dio tiskane Spomenice. A osim toga poslužili su brojni dokumenti i pisma, osobito pisma župnika vlč. Ivana Butorca pronađena u župnoj arhivi. Spomenica je podijeljena na cjeline prema razdobljima župnikovanja pojedinog župnika: vlč. Matija Glažar (1921. – 1933.), vlč. Ivan Butorac (1933. – 1954.), vlč. Petar Buč (1954. – 1967.), vlč. Ivoslav Linić (1967. – 15.10. 1970), vlč. Petar Bogut (1970. – 1995.).

U prvoj cjelini, posebno je zanimljiv prilog „Bitorajska buna”. U drugoj cjelini to je odlomak pod naslovom „Mrkopalj u partizanskim rukama“ (odnosi se na razdoblje od 14. ožujka 1942. do 20. svibnja 1942. godine). Knjiga donosi i brojna pisma vlč. Butorca. Ona, između ostalog, otkrivaju srž zapleta oko pitanja crkvene imovine u kojem su se našli župa i župnik Mrkoplja. Mrkopalj je teško stradao u avionskom bombardiranju 6. travnja 1944. pri čemu su uz brojne ostale kuće u mjestu, teško stradali i gotovo svi crkveni objekti: župna crkva Sv. Filipa apostola, zavjetna crkva BDM Žalosne i župna kuća. Tadašnje jugoslavensko-komunističke vlasti ne samo da nisu pomogle u obnovi u ratu stradalih crkvenih objekata nego su, dok župnik na sve načine nastoji prikupiti sredstva za obnovu, na ta sredstva udarile i porez. Porez je u visini procijenjene vrijednosti župnoga stana i pripadajućeg joj zemljišta. Naravno, župa to nema čime platiti. Sud stoga izdaje nalog za pljenidbu, tj. najobičniju komunističku pljačku i otimačinu crkvenog posjeda.

Na kraju Spomenica donosi „Popis žrtava Mrkoplja u Drugom svjetskom ratu i poraću” kojega je sastavio vlč. Petar Bogut. Riječ je uglavnom o hrvatskim vojnicima, od kojih su većinu bez suda i sudišta pogubili nakon rata jugoslavenski komunisti. Uspostavom hrvatske države i taj je dokument mogao izići na svjetlost dana. Upisano je 206 imena.

Knjigu je urednički osmislio sadašnji župnik Ante Zovko. Grafičku pripremu i tisak potpisuje Foxstudio iz Viškova.

U glazbenom dijelu nastupio je gosp. Milan Hibšer, Zbor BDM Žalosne i mlada mrkopaljska pijanistica Roberta Starčević. Čitači su bili: Vera Lilek, Stanko Crnić, Robert Tomić i Josip Horaček – Pemac.

 

Skip to content