Proslava svetkovine Bezgrešnog začeća BDM i uvođenje u službu akolitata u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II“ u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

web-bogoslovija1U utorak, 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, bogoslovnu zajednicu u Rijeci pohodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Tom prigodom, pod okolnostima svih aktualnih epidemioloških mjera, predvodio je svečano euharistijsko slavlje u bogoslovskoj kapeli Marije Kraljice apostola i tom prilikom podijelio službu akolitata četvorici bogoslova Riječke i Zadarske nadbiskupije.

Na misnom slavlju sudjelovali su rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” vlč. mr. sc. Mario Gerić, duhovnik vlč. mr. sc. Vjekoslav Đapić, izv. prof. dr. sc. Nikola Vranješ, rektor Visoke bogoslovne škole u Rijeci te svi bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci. Za vrijeme svete mise, bogoslovi pete godine Riječke nadbiskupije Nikola Luketić i Franko Gržičić te Zadarske nadbiskupije Frane Šindija i Mate Žilić uvedeni su u službu akolitata. Novi akoliti odvažno su svojim Evo me primili i prihvatili novu službu te su je već na samom misnom slavlju i manifestirali svojim posluživanjem oko oltara. Homiliju je uputio duhovnik bogoslova vlč. Đapić koji je naglasio važnost poslanja u kršćanskom, odnosno svećeničkom životu. Kršćansko poslanje je nedvojbeno povezano s križem, a za to nam je najbolji primjer ostavila Marija, koja je ostala predana i poslušna Božjoj volji do kraja – do križa. Propovjednik je istaknuo kako za samog čovjeka, a i za njegovu okolinu sve postaje lakše, upravo onda kada čovjek prihvati Božju volju u životu, budući da to nije ljudska volja već Božja.

Po završetku misnog slavlja, prigodnu riječ uputio je rektor vlč. Mario Gerić i izrazio svoje čestitke i zahvale novim akolitama, te posebno zahvalnu riječ uputio riječkom nadbiskupu na njegovom prisustvu. Riječki nadbiskup se pridružio čestitkama i obratio akolitima ohrabrivši ih u vršenju povjerene službe. Naglasio je važnost službe akolitata koju su primili, budući da su ovom službom bogoslovi jedan korak bliže samom sakramentu svetog reda te ih je pozvao na još dublje promišljanje o Euharistijskom otajstvu.

Skip to content