Održan projekt „72 sata bez kompromisa“ u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

72-webU organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije ove se godine prvi puta održao međunarodni volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“. Cilj projekta bio je promovirati volontiranje, pomoći ljudima u potrebi, poticati mlade na proaktivno djelovanje u zajednici. Kroz radne, ekološke i socijalne akcije mladi beskompromisno daruju svoje vrijeme, prihvaćaju izazov i doprinose promjeni na bolje.

Projekt u Rijeci službeno je otvoren svetom misom u četvrtak, 16. listopada u Centru za mlade „Blaženi Miroslav Bulešić“. Misno slavlje predvodio je povjerenik za mlade i voditelj Centra, vlč. Josip Pende. U svojoj propovijedi potaknuo je mlade da svojim volontiranjem budu promjena u ovome gradu.

Za volontiranje u Rijeci prijavilo se oko 100-ak mladih koji su u petak i subotu bili raspoređeni po različitim akcijama. U Rijeci smo organizirali jedanaest akcija različitih po djelovanju: socijalne, radne i ekološke akcije. Eko-dan, tako smo nazvali ekološku akciju u Centru za autizam gdje su mladi pomagali u uređenju i obnavljanju okoliša Centra. Zatim su održane radne akcije u Prihvatilištu za beskućnike „Ruže sv. Franje“ gdje su mladi korisnicima Prihvatilišta dijelili večeru i uređivali prostor u kojima borave, zatim akcija pravljenja sapuna u Udruzi 21. Dio mladih je u suradnji s Caritasom Riječke nadbiskupije posjećivao obitelji izvan grada i dijelio pakete. Drugi volonteri su djelovali humanitarno pa je dio volontera pomogao Socijalnoj samoposluzi „Kruh svete Elizabete“ u prikupljanju prehrambenih proizvoda, a dio mladih volontera je prodavalo časopis „Ulične svjetiljke“.

122090312_1015751372260792_321690794140946612_nKako bi beskućnicima osladili dan, nekoliko volontera je peklo kolače u Kući utočišta dok su učenici Ugostiteljske škole u Opatiji dan ranije ispekli razne slastice za udruge koje su volonteri dijelili tijekom održavanja projekta. Sve akcije rezultirale su bogatim iskustvom pomaganja i upoznavanja s udrugama koje svakodnevno djeluju na našem gradu. Posebno nas je razveselilo to što su neki prvi puta sudjelovali u volontiranju te nisu krili oduševljenje akcijama. Projekt u Rijeci službeno je zaključen u nedjelju, 18. listopada svetom misom zahvalnicom u Centru za mlade „Blaženi Miroslav Bulešić“ za sve volontere i njihov doprinos ovom projektu. To je ujedno bio dan kada smo obilježili i 3. obljetnicu otvaranja Centra za mlade, kao i 3. godišnjicu svećeništva našeg studentskog kapelana fra Ivana Dominika Iličića koji je predvodio misno slavlje. Iako je ovaj projekt kratko trajao, potaknuo je mlade na daljnje djelovanje. Potaknuti ovim projektom, u organizaciji Ureda za mlade Riječke nadbiskupije mladi će na mjesečnoj bazi organizirati volonterske akcije i provoditi ih u našem gradu.

Projekt se održao od 15. do 18. listopada u 15 gradova i općina diljem Hrvatske i do sada je ostvario veoma zapažene rezultate, priznanja i nagrade. Ono što je ostavio Rijeci su obnovljeni prostori, očišćene površine, sretna i radosna lica i korisnika i volontera. (A.M.A.)

Skip to content