Na zvonik Vele crikve podignuta hrvatska zastava
Kategorija:
Vijesti

web-olujaU povodu proslave Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 4. kolovoza u 20.00 sati uz zvuke Lijepe naše, koju je izveo Vladimir Mikler Lotus, umjetnik i veteran Domovinskog rata, na zvonik Vele crikve u Starom gradu u Rijeci podignut je veliki hrvatski barjak koji će na zvoniku ostati do svetkovine Velike Gospe. Program je organizirala župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i udruga Primorski Hrvat.

Kiša u gradu koji teče prijetila je omesti pripreme ceremonijala podizanja prekrasnog i više od deset metara velikog hrvatskog barjaka. Zastava je prvi puta podignuta prošle godine u isto vrijeme zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su župniku župe Uznesenja BDM, mons. Sanjinu Francetiću, izrazili želju da hrvatska zastava na Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja zavijori s jednog od najpoznatijih simbola grada Rijeke. “Razgovarao sam prošle godine s nekim našim braniteljima i prisjetili smo se kako je tada, prije 24 godine, izgledao grad kada su išli u ‘Oluju’. Rekli su da bi bilo lijepo kada bismo mogli podignuti zastavu na Kosi toranj. Pitao sam stručnjake je li to izvedivo – i bilo je. To je bila proba za ovo danas, za proslavu 25. obljetnice Oluje.”, rekao je mons. Francetić.

Događaj je uz Župu organizirala udruga Primorski Hrvat kojoj ovo nije jedina suradnja s najstarijom riječkom Župom. Ovom prigodom najavili su otvorenje izložbe “Lice Marijino u Rijeci”, koja će u povodu 70. godišnjica od proglašenja dogme o Marijinom uznesenju na nebo, biti otvorena 10. kolovoza na riječkom Korzu u 10:00 sati.

Skip to content