Na Kozali pokopan fra Nikola Stanislav Novak
Kategorija:
Vijesti

web-pogrebU ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. godine, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je fra Stanislav Nikola Novak, franjevac kapucin, svećenik. Pogrebne obrede na groblju Kozala i misu zadušnicu u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci u četvrtak 27. kolovoza predvodio je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak.

Toplim riječima od pok. fra Nikole oprostili su se riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, župnik Župe Gospe Lurdske i gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci fra Eugen Pavlek te ispred Franjevačkog svjetovnog reda Elida Verunica. Riječki nadbiskup zahvalio je Bogu na životu, djelu i svjedočanstvu vjere fra Nikole koji je prihvatio poziv sv. Franje da ‘obnovi Crkvu’. Taj poziv i danas je posebno aktualan kada smo potrebni poniznosti i zakljubljenosti u Krista. Nadbiskup je zahvalio braći kapucinima i svim franjevcima na življenju Franjinog obnoviteljskog poziva, a posebno pokojniku na autentičnosti, vjerodostojnosti i živom svjedočenju vjere u Gospodina.

Crtice iz života fra Nikole iznijeli su fra Eugen Pavlek te fra Jure Šarčević koji je, između ostaloga istaknuo kako je fra Nikola osobito cijenio zajedničku i osobnu molitvu. Čak i u poznim godinama dolazio je na molitvu s braćom u samostanu svjestan da bez molitve nema autentičnog življenja redovništva.

Nakon pogrebnog obreda služena je misa zadušnica u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u kojoj je fra Nikola proveo svoje posljednje godine života. Krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak u propovijedi se osvrnuo na evanđeoski tekst o Isusovom govoru poznatijem kao ‘Blaženstva’. Za razliku od Mojsijevih Deset zapovijedi koje govore što čovjek treba činiti, Blaženstva kažu što čovjek može biti. S njima su postavljeni najviši mogući kriteriji prema kojima se čovjek može ostvariti, a da nogama čvrsto stoji na zemlji. Blaženstva polaze od svakodnevne zbilje koja je uvijek u kontrastima, sukobima, napetostima i nevoljama svake vrste. Polazeći od toga, Isus govori o blaženicima koji će se utješiti, nasititi, Boga gledati… To znači da ne postoji idealan svijet, jer kad bi postojao ne bi bilo Blaženstava, rekao je mons. dr. Petanjak. U nastavku je istaknuo da blaženstva ništa ne zapovijedaju. Ona ne kažu ‘da moramo’, nego ‘da možemo’, a to ne činimo zbog straha koji dolazi iz naše krhke naravi. Strah je najveći krivac i najveća blokada koja nas sputava u življenju Kristovih ‘Blaženstava’, upozorio je krčki biskup.

franikolaFra Nikola Stanislav Novak oduvijek se trudio živjeti duh Isusovih Blaženstava, čak i u vrijeme kada o njima nije ozbiljno razmišljao. Ona ne traže nešto od čovjeka, nego svega čovjeka. U tom duhu je pokojni fra Nikola s desetak godina ušao u redovničko sjemenište i u djetinjstvu se odlučio Kristu sav darovati, kazao je mons. dr. Petanjak. Podsjetio je kako su to bila teška vremena, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, u jeku najžešćih progona Crkve. Tada izabrati redovnički i svećenički poziv značilo je svjesno na sebe preuzeti one najteže vidove evanđeoskih Blaženstava, rekao je propovjednik. Njegov odlazak u sjemeništa visokom cijenom platila je njegova obitelj. Fra Nikolin otac bio je električar i zbog odlaska sina u samostan, bio je ubijek tijekom rada na jednom kvaru u centrali.

Zaključujući propovijed mons. dr. Petanjak potaknuo je okupljene da ih rastanak od fra Nikole potakne da u drugima za života traže onaj trun zlata za koji je sv. Leopold tvrdio da se nalazi u svakom čovjeku. Tada će duh Blaženstava već ovdje na zemlji zasjati i tada ćemo o svome prijelazu u vječnost moći čuti Isusove riječi: “Dođi k meni i budi dionik nebeskog kraljevstva. Blago tebi što si vjerovao i živio to Kraljevstvo već na zemlji.”

Skip to content