Karitativna mreža Riječke nadbiskupije

Caritas Riječke nadbiskupije 3. prosinca organizirao je konferenciju za tisak na kojoj su, uz središnju ustanovu, pregled djelatnosti u protekloj godini iznijele i voditeljice 4 specijalizirane karitativne ustanove Riječke nadbiskupije. Željka Frković, ravnateljica Caritasova doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“,  s. Veronika Mila Popić voditeljica Kuće utočišta sv. Vinka Paulskog, Marija Mioč ministra Franjevačkog svjetovnog reda Trsat u ime Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, te Elida Verunica voditeljica Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“. Sve su one istaknule suradnju karitativnih ustanova, zahvalile dobrotvorima i volonterima te pozvale sve ljude dobre volje, ustanove, tvrtke i trgovačke centre da se uključe u tu mrežu solidarnosti.

IMGP2539„Po mnogo čemu, ova je godina bila posebna za Caritas Riječke nadbiskupije i sve karitativne ustanove. Prije svega ovo je godina kada Caritas slavi 50. obljetnicu od svojega osnutka i organiziranog karitativnog djelovanja u Rijeci. Drugo što je obilježilo ovu godinu svakako je pandemija COVID-19 po čemu će je zasigurno cijeli svijet pamtiti. Kao i svi, i karitativne ustanove morale su se prilagoditi novim okolnostima i potrebama. Nadbiskupijski Caritas također, poštujući epidemiološke mjere, radi u novim uvjetima koji ipak nisu znatno utjecali na same aktivnosti koje provodi. Svi se programi pomoći odvijaju bez većih teškoća“, rekla je ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Marija Faustina Kovačević.

Podsjetila je na programe pomoći koju Caritas pruža u obliku posudbe bolničkih kreveta i ortopedskih pomagala, podjele pelena za odrasle, drva za ogrjev, hrane i odjeće, rabljenog namještaja i kućanskih aparata te jednokratne novčane pomoći. Posebna je briga Caritasa za obitelji s djecom koje su uključene u program novčane pomoći „Kumstva na daljinu“ te podjelu bilježnica i školskog pribora uoči početka školske godine. Redovita podjela blagdanskih paketa s hranom uoči Božića i Uskrsa u sve župe Riječke nadbiskupije uobičajeno je odrađena u korizmi, a u pripremi je i za ovo predbožićno vrijeme.

„Ono što je karakteristično za ovu godinu jesu pojačane donacije prehrambenih proizvoda koje Caritas zaprima i distribuira u karitativne ustanove te Domove za starije osobe ili djecu s posebnim potrebama.“ Ravnateljica je zahvalila donatorima među kojima su trgovački centri Kaufland, Metro cash & carry d.o.o. i Plodine, distributeri Tutti Frutti, Nikas, Ultra Gros-Jeruzalem-Rijeka d.o.o, Biomax d.o.o, Stanić d.o.o., Atlantic grupa, te proizvođači tjestenina Klara Marić, solana Pag91, Dukat, Zdenka d.o.o., Euro-milk d.o.o. i Mini mljekara – Veronika.

Novčanim donacija ove su godine rad Caritasa pomogli Zorović Maritime Services, GEC d.o.o, Erste banka, Primorsko-goranska županija, Jadrolinija, Jadranski pomorski servis, Rijeka projekt, Rijeka plov, Dezinsekcija i Jadran-Galenski laboratorij. „U pomoći najpotrebnijima sudjelovali su i brojni građani, neki od njih redovitim pojedinačnim uplatama, a njih više od stotinu putem letka koji se u korizmi i došašću distribuira u suradnji s Novim listom. Ove godine pomoći je odlučila i Hrvatska katolička zajednica u Njemačkoj na čelu s vlč. Ilijom Jokićem, jednoj obitelji slabijeg imovinskog stanja s bolesnim djetetom. Caritas nadbiskupije Rijeka od srca zahvaljuje svim dobrotvorima, donatorima i volonterima na pomoći koju pružaju“, rekla je ravnateljica Caritasa s. Marija Faustina. Posebnu zahvalu uputila je volonterima župnih caritasa te studentima i mladima okupljenim u Centru za mlade Miroslav Bulešić.

Dom Sveta Ana ove je jeseni dobio novu ravnateljicu, nakon 27 godina na čelu ove ustanove u mirovinu je otišla s. Suzana Samardžić, a naslijedila ju je Željka Frković. „Dom radi uz obavezne mjere zaštite i nešto smanjenim kapacitetom iako je upita za prijem sve više“, rekla je Frković.  U ovoj je godini u njemu do sada boravilo 16 žena i 34 djece.

Kuća Utočišta na čelu sa s. Veronikom Popić ni u vremenu pandemije nije prestala sa svojim programima pomoći siromašnima. Prije svega to je pomoć u obrocima koju primi 200 osoba godišnje. Dnevno pripreme 120 obroka, doručak i ručak za 70 osoba. Tu su i programi socijalizacije, higijene, uređivanja vrta i rad s volonterima.

Prihvatilište za beskućnike radi pandemije radi smanjenim kapacitetom, ove su godine zbrinuli 21 osobu, rekla je to Marija Mioč, ali uz postojeće programe resocijalizacije korisnika pripremaju i nove. „To je projekt male stambene zajednice, prijelazna faza do osamostaljenja nakon izlaska iz Prihvatilišta. Korisnici će tako nakon boravka u Prihvatilištu moći neko vrijeme živjeti u stanu kojeg im daje Prihvatilište dok sami ne riješe stambeno pitanje i potpuno se osamostale.“ Ova ustanova od ove godine ima i novog voditelja, Pjera Orlića.

Socijalna samoposluga radi punim kapacitetom, u ovoj je godini podijeljeno 40 tona hrane, rekla je voditeljica Elida Verunica u ime Franjevačkog svjetovnog reda Žabica. Unatoč tome što im neki trgovački centri i dalje ne dozvoljavaju provođenje sabirnih akcija, njihova su skladišta s hranom popunjena zahvaljujući brojnim donacijama. „Poteškoće uzrokovane pandemijom urodile su i nekim pozitivnim plodovima i dobrim djelima“, rekla je zahvalivši donatorima i brojnim volonterima koji brinu za šest stotina korisnika.

Skip to content