Bartoja na Cerniku
Kategorija:
Vijesti

web-bartoja0Župa Cernik proslavila je u ponedjeljak 24. kolovoza blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bartola apostola. Svečano euharistijsko slavlje u dvorištu župne crkve predvodio je don Josip Radić, utemeljitelj javnog vjerničkog društva “Omnia Deo” u zajedništvu s dekanom Bakarskog dekanata vlč. Ivanom Friščićem, župnikom vlč. mr. Domagojem Duvnjakom, župnim vikarom vlč. Markom Pavlinovićem, dugogodišnjim cerničkim župnikom, sada umirovljenim svećenikom vlč. Perom Zebom i drugim svećenicima.

U poticajnoj propovijedi, govoreći o mučeništvu kojega su pretrpjeli Isusovi apostoli, istaknuo je kako je ta patnja svjedočanstvo ljubavi prema Bogu. Mučeništvo je darivanje Isusu koji je i sam bio mučen i to svoje mučeništvo je najavljivao, želio i s ljubavlju prihvatio. Zato je potrebno upitati se jesmo li razumijeli Evanđelje i mučeništvo? Vjera je nekima ‘servis’ za ispunjenje osobnih potreba, ali mučeništvo je svjedočanstvo za evanđelje do smrti. Nadublji način nasljedovanja Isusa, kazao je don Radić.

web-bartoja1U nastavku je upozorio kako su grijeh i zlo u svijet ušli kao ljudskih ruku djelo. Jedini lijek za to jest milost Božja koja je Božje sebedarje nama i koje se ničim ne može steći i zaslužiti. Jedan od načina kako dolazimo do te Božje milosti jest i euharistijski susret. Nama je grijeh osakatio nutrinu. Naginjemo na zlo, požudu i pokvarenost. Naša narav nije potpuno uništena, ali je ranjena. Božja milost čini nas sposobnima da živimo u Božjoj ljubavi. Daruje nam nutarnju naklonjenost prema dobru i mogućnost činiti ono što nas vodi u nebo. Tu milost Bog nudi našoj slobodi i ne prisiljava nas da je prihvatimo. Zato moramo u sebi otkloniti zapreke kako bismo tu Božju milost mogli prihvatiti, poručio je propovjednik.

Zaključujući propovijed istaknuo je kako su pred nama veliki izazovi, osobito na polju vjere. Bez trpljenja nema sposobnosti da budemo spašeni. Zato nas Bog poziva da se odupiremo idelopoklonstvu i svakom grijehu, kazao je don Radić.

Na kraju misnog slavlja župnik, vlč. Duvnjak, zahvalio je predvoditelju, kao i ostaloj braći svećenicima te zaslužnim župljanima koji su omogućili svečanu i dostojanstvenu proslavu blagdana Župe.

Skip to content