Zajedništvo i umreženost ključni su čimbenici u radu s potrebitima
Kategorija:
Vijesti

web-susretRiječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić susreo se u četvrtak 27. lipnja u Nadbiskupskom domu u  Rijeci s voditeljicama karitativnih i zdravstvenih ustanova Riječke nadbiskupija kako bi im uputio riječi zahvale za dosadašnji ustrajni rad u službi potrebitih. Susretu su nazočile: ravnateljica Caritasovog doma “Sv. Ana” – Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja s. Suzana Samardžić, ravnateljica hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” s. Daniela Orbanić, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupija s. Marija Faustina Kovačević, buduća ravnateljica Doma za oboljele od demencije s. Mirjam Jerković, ministra OFS Mjesnog bratstva Trsat, voditelja Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje” Nela Pujić i voditeljica Socijalne samoposluge “Kruh sv. Elizabete” Elida Verunica. Zbog neodgodivih obaveza susretu nije mogla nazočiti s. Veronica Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta, još jedne karitativne ustanove na području Riječke nadbiskupija koju vode sestre milosrdnice, a u kojoj skrbe za ljude s margine društva.

Karitas je način na koji pokazujemo vjerodostojnost življenja evanđelja i temeljni dokument kršćanstva koji nas usmjerava u životu sadržan je u Isusovim riječima: Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste! (Mt 25, 45), rekao je nadbiskup Devčić. Ta ‘braća’ su umirući, gladni, beskućnici i karitas je način na koji slijedimo Krista. Na ustrajnoj i zauzetoj službi zahvalnio je voditeljicama i ravnateljicama karitativnih i zdravstvenih ustanova, a osobito vjernicima laicima koji volontiraju i svoje slobodno vrijeme daruju za ljude u potrebi.

Sudionice susreta istaknule su zajedništvo i umreženost karitativnih i zdravstvenih ustanova kao ključne čimbenike u radu s potrebitima. Dodale su da posao kojega rade shvaćaju kao poslanje, odnosno služenje i poziv. Svaka ta služba sa sobom nosi veliko breme odgovornosti i izazove, ali ljubav je ta koju svatko prima od Boga i dužan ju je dijeliti, poručile su na sastanku.

U tijeku je uređenje prostora nove karitativno-socijalno-zdravstvene ustanove Riječke nadbiskupija, Doma za oboljele od demencije kojega je do sada u cijelosti samostalno financirala Riječka nadbiskupija. Nadbiskup Devčić izrazio je zahvalnost sestrama Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa koje su prihvatile inicijativu za adaptaciju i prenamjenu Kuće. Buduća ravnateljica Doma, s. Mirjam Jerković, istaknula je da je zanimanje građana već sada veliko i upiti nadilaze kapacitet budućeg Doma.

Umreženost karitativnih ustanova osobito se odrazila u pomoći radnicima 3. Maja i njihovim obiteljima kojima su, u suradnji sa sindikatom ovog riječkog brodogradilišta, nadbiskupijski Caritas i Socijalna samoposluga pružili pomoć u vidu donacija i financijske pomoći plaćanja režija. Postignut je i dogovor da se za radnike, prije svega samce i bračne parove koji su radili u 3. Maju, omogući posebno radno  vrijeme Socijalne samoposluge kada će moći podignuti pakete s prehrambenim i higijenskim potrepštinama.

Skip to content