Nadbiskup Devčić susreo se s Nj. E. Mohammadom Rezom Sadeghom
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons.dr. Ivan Devčić susreo se  u petak 8.veljače u hospiciju “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci s veleposlanikom Islamske Republike Iran u RH Nj.E. Mohammadom Rezom Sadeghom. Uvaženi gost bio je savjetnik predsjednika Irana Nj.E. Rohanija za medije, a sada je savjetnik Vlade Irana i Ureda Predsjednika Rohanija.

Susretu su nazočili biskupski vikar i rektor katedrale sv. Vida mons.mr. Matija Matičić, ravnateljica hospicija s. Daniela Orbanić, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” vlč. Marko Stipetić te veleposlanikovi suradnici. Povod posjeta uvaženog gosta Rijeci jest knjiga koju iranski veleposlanik piše o duhovnim zvanjima u Katoličkoj Crkvi i Islamu te filozofiji života u spektru ovih vjera. Osim toga, na sastanku se govorilo o porukama pape Franje i brizi za ljude u potrebi, osobito za sirijski narod te su sudionici razgovora izrazili nadu da će Papine poruke doći do političara koji vode svjetske politike.

“Unatoč svim postignućima čovječanstva, suočeni smo s razlikama. Cijenimo stavove papa koji su podržavali narod Sirije u teškim vremenima.”, rekao je iranski veleposlanik. Dodao je da svi koji služe Bogu, bez obzira kojoj vjerskoj konfesiji pripadaju, imaju jedan cilj – činiti dobro, te je izrazio nadu  kako će sve molitve uperene zajedničkom Bogu biti uslišane. Iranski veleposlanik upoznao je Oca Nadbiskupa s povijesnim okolnostima nastanka Islamske Republike Iran, kao i poteškoćama u očuvanju samostalnosti te negativnom medijskom propagandom koja je danas vezana uz ovu zemlju, a koju u najvećoj mjeri kreira politika SAD-a.

iran2U razgovoru usmjerenom na temu knjige, govorilo se o duhovnom pozivu u Katoličkoj Crkvi te osobito o karitativnoj djelatnosti i poslanju kao pozivu. Nadbiskup je iranskog veleposlanika upoznao s karitativnim ustanovama u Riječkoj nadbiskupiji, a koje kao ravnateljice vode časne sestre: hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić”, Caritas Riječke nadbiskupije, Caritasov dom “Sv. Ana” – za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, te Dom za dementne osobe koji će uskoro biti otvorena na Sušaku. U tom smislu, ravnateljica riječkog hospicija s. Daniela Orbanić posvjedočila je kako nije riječ o ‘poslu’, nego o životnom pozivu i 24 satnoj skrbi za potrebite. Predanje je to u potpunosti, predanje Bogu i potrebitima što redovnički poziv čini drugačijim od života onih koji se nisu odlučili za redovništvo ili svećeništvo, kazala je s. Orbanić.

Tijekom boravka u Rijeci iranski veleposlanik posjetio je  katedralu sv. Vida u kojoj ga je s poviješću riječke prvostolnice upoznao rektor Katedrale mons. mr. Matija Matičić.

Skip to content