Završeni restauratorski i konzervatorski radovi iznimno vrijednih gotičkih zidnih slika na svodu kapele Presvetog Trojstva
Kategorija:
Vijesti

web-stropU četvrtak, 27. rujna točno u podne u kapelici Presvetog Trojstva u sklopu dominikanskog samostana sv. Jeronima u Rijeci upriličen je svečani čin prezentacije restauriranih i konzerviranih iznimno vrijednih gotičkih zidnih slika na svodu kapele.

Uz predstavnike Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Konzervatorskog zavoda, Sveučilišta, kulturnih institucija i medija, prezentaciji su nazočili i dr. fr. Slavko Slišković – provincijal Hrvatske dominikanske provincije, fr. Marinko Zadro, pokretač projekta obnove kapelice te dominikanci riječkog samostana te drugi sudionici zahtjevne obnove.

Pozdravnim riječima u ime domaćina – samostana sv. Jeronima i Konzervatorskog odjela u Rijeci okupljenima se obratila dr. sc. Biserka Dumbović-Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela koja je istaknula kako Rijeka kao kulturno središta krije iznimno blago poput zidni freski te je izrazila nadu u nastavak obnove cijeloga kompleksa nekadašnjeg augustinskog, a danas dominikanskog samostana. Dr. Željko Bistrović, koji je u ime konzervatorskog odjela grada Rijeke kontinuirano pratio tijek radova objasnio je ikonografiju gotičkog stropa te rekao da je ona od neizmjernog značaja u svjetskim razmjerima zbog rijetkosti stropnih motiva i podijelio radost zbog uspješnog završetka restauratorskih radova.

web-dominPotom se Marina Fernežir, licencirani konzervator-restaurator u ime čitavog tima koji je predano i s ljubavlju radio godinu dana, osvrnula na tijek iznimno zahtjevnih restauratorskih radova po fazama. Program je moderirao fr. Zvonko Džankić koji je na kraju svečanog čina rekao: “Kod dviju atletskih disciplina, skoka u vis i skoka s motkom, letvica se podiže na više. Nije mi poznato jesu li riječki dominikanci skakali u vis, ali znam da što se tiče duhovnih i intelektualnih disciplina, letvicu podižu gotov 70 godina.

Današnji događaj je zahvala njima te poticaj i poziv da u suradnji sa svima vama – vama koji ste i do sada bili uključeni u projekt obnove podignemo letvicu još više i nastavimo započeti „makeup“ samostanskog bisera u središtu grada, oaze za duhovni, znanstveni i svaki drugi susret koji obogaćuje i ispraća nas sretne.” Zahvalio je Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, upravi Hrvatske dominikanske provincije, Gradu Rijeci, Konzervatorskom odjelu Rijeka, posebno gđi. Dolores Oštrić i dr. Željku Bistroviću, slikarima, restauratorima i konzervatorima Marini Fernežir i Edžidiu Budičiniu te drugim sudionicima radova, fr. Marinku Zadri, građevinskoj tvrtki “Želja”, medijima, a potom i svima koji su došli te na bilo koji način sudjelovali u svečanom činu prezentacije dovršenih restauratorskih radova na zidnim slikama svoda kapele Presvetoga Trojstva. (Fra Ivan Dominik iličić)

Iz Arhive o otkriću: Senzacionalno otkriće u kapeli Presvetog Trojstva

Skip to content