Ususret 55. obljetnici župe Svete Obitelji
Kategorija:
Vijesti

fb-obitelj1Jedina župa Svete Obitelji u Riječke nadbiskupije – ona na Pećinama – početkom veljače proslavit će 55. obljetnicu osnutka župe. Osnovana je dekretom senjsko-modruškog biskupa mons. Viktora Burića 28. siječnja 1963. godine, a samostalno počela djelovati 1. veljače iste godine nakon što je odijeljena od župe sv. Ćirila i Metoda na Sušaku. Kuća u kojoj se odvija život župe kupljena je uz pomoć Nadbiskupije i dobročinitelja 1963.g., kao i sadašnja kapela u prizemlju  župne kuće. Kapela je adaptirana za liturgijski prostor koji je namijenjen za oko 150 osoba.

Prvi  župnik župe Svete Obitelji bio je dr. Ljubo Kučan koji je  istovremeno bio i župnik  župe sv. Ćirila i Metoda na Sušaku, te dr. Ivan Ilijić. Od tada pa do danas u župi Svete Obitelji pastoralno su djelovali mnogobrojni župnici. U Godini vjere 2013. župa je proslavila 50. obljetnicu. Misu je tada predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u suslavlju sa sadašnjim župnikom vlč. Vjekoslavom Kovačem i bivšim župnicima vlč. Antunom Zecom, mons. Nikolom Uravićem i vlč. Vjekoslavom Đapićem. Na misi su bile i sestre Družbe Presvetog Srca Isusova koje su djelovale u ovoj župi i živjele u župnoj kući punih 40 godina, od 1963. do 2003. Također, rodna kuća utemeljiteljice Družbe Presvetog Srca Isusova, službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, nalazi se na prostorima ove župe.

fb-obitelj4Župa Svete Obitelji među najstarijim je riječkim župama, no  nema župnu crkvu.  U  Godini obitelji odobren je projekt za izgradnju nove župne crkve, dok je temeljni kamen za izgradnju blagoslovio  sv. Ivan Pavao II., 2003. godine tijekom svog pastirskog pohoda Rijeci. Župljani se nadaju  realizaciji projekta izgradnje nove župne crkve za čije ostvarenje svakodnevno mole i prikupljaju novčana sredstva. Ova riječka župa svoja vrata  otvorila je mnogobrojnim  molitvenim zajednicama koje su nastale kao plod  Drugog vatikanskog koncila. Tako su u župi aktivne četiri zajednice: Neokatekumenska zajednica, Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina, Opus Dei te Zajednica Schönstattske obitelji.

Proslava 55. obljetnice osnutka župe bit će početkom veljače, a program proslave bit će objavljen uskoro na službenim mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije.

Skip to content