Uskrs je blagdan nade za sve nepravedno osuđene, mučene i ubijene
Kategorija:
Vijesti

web-uskrs1U riječkoj prvostolnici svečano proslavljen najveći kršćanski blagdan

Najveći i naradosniji kršćanski blagdan Uskrs svečano je u nedjelju 1. travnja proslavljen u katedrali sv. Vida u Rijeci. Euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s generalnim vikarom Riječke nadbiskupije mons. Emilom Svažićem, rektorom riječke prvostolnice mons. Matijom Matičićem te vlč. Mario Frlanom.

Uskrs je blagdan života, dan kad je jedan čovjek, koji je ujedno bio Bog, uspio pobijediti smrt, iako je ona bila prije njega svladala, rekao je nadbiskup u propovijedi objašnjavajući značenje najvažnijeg kršćanskog blagdana. Osim toga,  svi ostali blagdani dobivaju od njega svoj konačni smisao jer je u nebesku slavu ušao Pravednik kojega su grešnici u ime nekakve svoje pravde mučili i osudili na smrt. „Uskrs je blagdan nade za sve nepravedno osuđene, mučene i ubijene. Isusovo je uskrsnuće Božje negiranje i odbacivanje nepravednih ljudskih zakona i presuda koje su po njima donesene. U uskrsnuću Isusa, nepravedno optuženoga i osuđenoga na smrt, rehabilitirani su svi oni koji su tijekom povijesti doživjeli istu sudbinu kao on. Zato će na posljednjem sudu oni čuti poziv Krista, vječnog kralja i suca: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta“ (Mt 25, 34).“

Propovjednik je u nastavku istaknuo kako je Uskrs poseban blagdan i po tome što je Isusovim uskrsnućem od mrtvih do maksimuma valorizirana ljubav koja u zauzimanju za druge i u poslušnosti Božjoj volji ne poznaje granice. Uskrisivši Isusa od mrtvih, Bog je pokazao koliko cijeni ljubav koja je spremna do kraja žrtvovati se za drugoga. „U tom smislu Isusovo je uskrsnuće od mrtvih pobjeda Božje ljubavi nad silama zla i tame. Kao  takvo ono je ohrabrenje svima onima koji se, po uzoru na Isusa i njegova i našeg nebeskog Oca, nesebično žrtvuju za druge, posebno za slabe i siromašne. Ono je podrška i onima koji opraštaju nanesene im uvrede i nepravde moleći s Isusom na križu: ‘Oče, oprosti im, ne znaju što čine!’ (Lk 23, 34).“ Isusovo uskrsnuće znači Božju potvrdu takvog stava i ponašanja. A to znači da je ujedno i osuda osvetoljubljivosti, nespremnosti na opraštanje i pomirenje. Štoviše, dok je molio za one  koji su ga raspeli i opraštao im pogrde i zlostavljanja, Isus je na neki način već uskrsnuo na novi život jer je slobodan od okova mržnje i osvete, koji nam ne dopuštaju otvoriti se životu u istinskoj slobodi. A život u istinskoj slobodi jest upravo ono što nam Bog dariva dok opraštamo i dok se za drugoga žrtvujemo kao što on nama oprašta i za nas se žrtvuje, kazao je nadbiskup Devčić.

web-uskrs2Zaključujući propovijed poručio je kako je Isusovo uskrsnuće duboko povezano s našim svakodnevnim životom jer svakog smo dana pozvani ljubiti, služiti, opraštati, kao što Bog nas neprestano ljubi, služi nam i oprašta. A da je to put pobjede nad smrću i put dosezanja istinskoga života već ovdje, a u punini o uskrsnuću mrtvih u vječnosti, za to nam je najčvršće jamstvo Isusovo uskrsnuće od mrtvih, koje danas slavimo i koje vam svima od srca čestitam, jer njegovo je uskrsnuće i naše uskrsnuće, zaključio je nadbiskup.

Na kraju mise mons. dr. Devčić je zahvalio rektoru Katedrali mons. Matičiću i njegovim suradnicima na brizi za riječku prvostolnicu. Katedrala je biser graditeljstva i možemo se ponositi da imamo ovakav spomenik u gradu koji će 2020. biti Europska prijestolnica kulture. Čestiku Nadbiskupu i okupljenim vjernicima uputio je na kraju i rektor Katedrale potaknuvši sve na promicanje, življenje i svjedočenje kulture života, za razliku od kulture smrti koju nameću mediji. Krist je promijenio povijest svijeta i Kristom smo i mi uskrsnuli. Pozvani smo ljudima donositi Krista i biti svjedoci kršćanske vjere, poručio je mons. Matičić.

Skip to content