U Trsatskom svetištu postavljen i blagoslovljen kip Majke Tereze
Kategorija:
Vijesti

mt1U subotu 22. rujna ispred trsatske bazilike blagoslovljen je kip sv. Majke Teree iz Kalkute, rad Gzima Muriqija, akademskog kipara iz Kosova. Lijepo uklopljen u prostor, postavljen nedaleko spomenika sv. Ivanu Pavlu II., brončani kip Majke Tereze djeluje kao da je baš tamo gdje treba biti, a prepoznatljiv svetičin lik privlači svakoga koji se tamo zatekne. Uspostavljeno je još jedno trsatsko mjesto molitve, inspiracije i susreta. U nazočnosti brojnih Riječana, posebno članova ovdašnje albanske zajednice, više saborskih zastupnika, predstavnika hrvatske Vlade i Sabora, izaslanika Kosova, Makedonije te Albanije, predstavnika vjerskih zajednica, jučer je spomenik blagoslovio mons. don Lush Gjergji, generalni vikar Kosovske biskupije, a otkrili su ga Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica i izaslanica predsjednice Hrvatske na toj svečanosti, i Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Otkrivanju spomenika prethodila je svečana misa koju je u, ispunjenoj trsatskoj crkvi, predvodio mons. Gjergji, a pozdravnu riječ uputio je i mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup.

– Tijekom povijesti su ovo svetište posjetili mnogi veliki i ugledni ljudi, ali malo je koji od njih bio velik kao što su to bili sv. Majka Tereza i sv. Ivan Pavao II.. Primjer sv. Majke Terezije nam je poziv da prihvaćamo jedni druge u različitostima, da budemo velikodušniji, da u svakome koji je u nevolji prepoznajemo dijete Božje, brata i sestru u Kristu. U mjeri u kojoj tim putem budemo išli, svijet će biti solidarniji, drugačiji nego što je danas, rekao je nadbiskup Devčić.

Mons. Gjergji je misu dijelom služio na albanskom jeziku, i u propovijedi je ovu sveticu albanskog podrijetla i dobitnicu Nobelove nagrade za mir, rođenu u Skoplju 1910. godine, nazvao petim evanđeljem.

mt2– Ne budite samo štovatelji Majke Terezije, nemojte ostati samo kod toga da je molite. Počnite živjeti kako je ona živjela, a to je život Krista, vjere, ufanja i ljubavi. Ona je vjerovala u Boga zato jer je vjerovala i u čovjeka. Ona je majka nade, majka beznadnih. Iznad svega, ona je majka ljubavi i života, poručio je mons. Gjergji.

Domaćin, trsatski gvardijan fra Bernard Barbarić u svojoj je dobrodošlici rekao da pred Trsatskim svetištem sada stoje dva velikana, sv. Ivan Pavao II. i sv. Majka Tereza, koji svjetle u današnjem svijetu, pozivaju da u svakom čovjeku gledamo lice Božje.

– Davne 1978. godine u Rijeci su u dvodnevnom posjetu boravili poznati misionari, Majka Tereza i o. Ante Gabrić. Središnji događaj toga posjeta bio je susret s vjernicima u Trsatskom svetištu. Iste godine počeo je slavni pontifikat sv. Ivana Pavla II. koji je s Majkom Terezom bio povezan prijateljstvom i poštovanjem. Ovu skromnu albansku nobelovku i papu Ivana Pavla II. povezivala je i duboka pobožnost prema Majci Božjoj. Upravo stoga prisustvujemo činu punom duboke simbolike, jer kip Majke Tereze podižemo u neposrednoj blizini spomenika Trsatskog hodočasnika Ivana Pavla II. Kao što je u prošlosti poštovanje prema Djevici Mariji spajalo albanski narod neovisno o religijskoj pripadnosti, tako i danas poštovanje prema Majci Terezi, kao simbolu dobrote, mira, iskrenosti i ljubavi, povezuje čitav albanski narod sa svim narodima svijeta, tako i s hrvatskim narodom, rekla je, među ostalim, saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj. Poručila je da su pripadnici albanske nacionalne manjine iz PGŽ-a, nošeni time, inicirali podizanje spomenika, te da je kipar u njemu uspio spojiti ljudsku i evanđeosku prirodu Majke Tereze prikazavši je u prirodnoj veličini i prepoznatljivom meditativno-molitvenom stavu. Kip je postavljen na kamenom postolju koje je izradio Fehim Hyseni iz Crikvenice, s natpisom Majka Tereza na hrvatskom, albanskom i engleskom jeziku.

Skup je pozdravio i gradonačelnik Obersnel, među ostalim, rekavši da je Rijeka u svojoj povijesti bila počašćena posjetom dvoje velikih ljudi, Majke Tereze i pape Ivana Pavla II. Izrazio je uvjerenje da će spomenik Majci Terezi biti mjesto prisjećanja na njezin rad i bezuvjetnu ljubav prema čovjeku, i poručio da neka prisjećanja na nju budu putokaz za život hodočasnicima koji dolaze na Trsat, te da, kao i kip Ivana Pavla II., njezin spomenik bude mjesto molitve.

– Nismo svi spremni činiti velika djela, ali svi možemo činiti malena djela s puno ljubavi, citirala je Majku Terezu zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić pozdravljajući skup u ime PGŽ-a, i poželjevši da svima koji dolaze na Trsat i kip Majke Tereze bude dobrodošlica. Riječima sjećanja na djelo Majke Tereze skup su pozdravili i drugi – Anton Beriša, pomoćnik ministra vanjskih poslova Kosova u ime Vlade Kosova, Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj te Majda Burić, izaslanica predsjednika hrvatske Vlade i predsjednika Sabora koja je, među ostalim, citirala Majku Terezu: »Ovo je svakidašnja svetost: živjeti u miru i ljubavi, pomagati onima koji trebaju tvoje ruke, tvoje riječi, tvoje srce; biti uvijek spreman na odricanje, na služenje, na ljubav«.

Podizanje spomenika inicirala je albanska nacionalna manjina s područja cijele Primorsko-goranske županije i to u povodu 40. godišnjice posjeta Majke Tereze Rijeci i Trsatskom svetištu. Cijeli taj zahtjevan projekt, kao i jučerašnju svečanost, organizirali su Zajednica Albanaca PGŽ-a, Riječka nadbiskupija i Trsatsko svetište, Vijeće albanske manjine PGŽ-a, Vijeće albanske manjine Grada Rijeke i Vijeće albanske manjine Grada Crikvenice, pod pokroviteljstvom saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj, PGŽ-a i Grada Rijeke. (M.G.)

 

Skip to content