U Plešcima posvećen novi oltar
Kategorija:
Vijesti

web-oltar1U nedjelju 27. svibnja na blagdan Presvetog Trojstva riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčića predvodio je u Plešcima svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave župnog blagdana i  pod  misom posvetio novi oltar. Na misi su suslavili župnik vlč. Mato Berišić, župni kapelan vlč. Marko Gregić, svećenici delničkog dekanata kao i nekolicina svećenika drugih župa Riječke nadbiskupija.

Znakom križa nadbiskup je započeo propovijed kazavši da tom gestom ispovjedamo svoju vjeru. Bog je izvor našeg života i onaj koji nam omogućava živjeti i djelovati. U tom smislu je i ova misa – misa zahvalnica Bogu, rekao je nadbiskup. Potaknuo je vjernike da budu vjerni Bogu po uzoru kako je Bog vjeran čovjeku. Vođeni tim duhovm možemo pomagati jedni drugima, ali i po uzoru na svece umrijeti jedni za druge. Kao primjer naveo je žrtvu sv. Maksimilijana Kolbea koji je svoj život položio za nepoznatog čovjeka.  Dodao je da Bogu moramo biti zahvalni za sve milosne darove koje smo primili te potaknuo vjernike da Boga stave u središnje mjesto svoga života.

web-oltar2Govoreći o župnoj crkvi u Plešcima, Gorane je potaknuo da se u istoj, koja potiče na sabranost, redovno okupljaju. Posvećeni oltar simbol je Isusove žrtve. Krist se iz ljubavi prema nama žrtvovao i sebe predao u smrt. Dao se razapeti kako bi nas vratio Bogu, kazao je nadbiskup. Prema oltaru se moramo odnositi sa strahopoštovanjem jer je on simbol Isusove posljednje večere. On predstavlja njegovu žrtvu na križu, pojasnio je mons. dr. Devčić. Na kraju mise župniku vlč. Mati Berišiću i kapelanu vlč. Marku Gregiću zahvalio je na požrtvovnosti i brizi za župljane četiriju župa o kojima skrbe, kao i ostalim svećenicima delničkog dekanata. Riječ zahvale uputio je sestrama Kćeri Marije Pomoćnice koje nakon 16 godina službe odlaze iz čabarskog kraja.

Na kraju mise, župnik vlč. Berišić zahvalio je Nadbiskupu, braći svećenicima i župnim suradnicima na sudjelovanju u proslavi blagdana župe. Posvetom oltara i elektrifikacijom crkvenih zvona završena je obnova župne crkve te je riječ zahvale uputio i svim dobrotvorima kao i predstavnicima lokalne vlasti koji su sudjelovali u obnovi, ali i misnom slavlju. Posebnu riječ zahvale uputio je autoru oltara g. Branku Kovaču. Prigodan dar uručen je nadbiskupu Devčiću, ali i župljaninu, zvonaru Zdravku Gašparcu – Zdravi koji je oko 40 godina svakodnevno, tri puta dnevno, konopom zvonio. S električnim zvonom prestaje njegova služba zvonara te su mu župnik i župljani na kraju mise izrazili zahvalu i uručili prigodan dar.

 

Skip to content