U najvećoj nemoći čovjek može činiti najveća djela ljubavi
Kategorija:
Vijesti

web-dom-k2Nadbiskup Devčić predvodio misu u Domu za starije “Kantrida”

„Evo ti sina!… Evo ti majke! I od toga časa uze je učenik k sebi” (Iv 19, 26-27), Isusove su riječki s križa uzete za geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika. Sveti Otac potiče nas da se u njima ugledamo na Isusov primjer kako se u najvećoj nemoći mogu činiti najveća djela ljubavi, rekao je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodeći u četvrtak 8. veljače svečano misno slavlje u Domu za starije osobe „Kantrida“. Kao i svake godine, kapelica ovog riječkog Doma bila je premala za sve korisnike koji su htjeli sudjelovati na misi, a koju su glazbeno animirali učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije sa svojim profesorom Brankom Ivoševićem.

Nadbiskup je u nastavku pojasnio da je Isus na križu mislio na spasenje svih te da je tu zadaću povjerio i svojoj Majci koja nije postala samo Ivanova majka, nego majka svih nas. Papa Franjo nas želi usmjeriti na Isusa na križu, da učimo kako trpljenje učiniti plodonosnim. Ovo je velika pouka za sve nas – ako vjerujemo u Gospodina doći ćemo u Kraljevstvo Božje. Zbog svoje vjere i danas su mnogi kršćani proganjani,  no znaju da bez Krista smo ‘mrtvi’. Kada Bog dopušta bol i trpljenje, priprema nam blaženstvo, kazao je nadbiskup. Podsjetio je na Isusov govor na gori o blaženstvima kazavši da je radi toga Krist došao na svijet. Vjerovati u njega znači do kraja biti njegov učenik i sljedbenik. Samo tako ćemo ući u kraljevstvo nebesko. Neka nam uvijek pred očima bude Krist na križu kojega trebamo nasljedovati i u trpljenju ga moliti da nam da snagu da izvršimo poslanje koje smo primili od Boga, rekao je riječki nadbiskup. Mons. dr. Devčić i svećenici na misi su okupljenim korisnicima Doma podijelili sakrament bolesničkog pomazanja.

web-dom-k3Na kraju mise zahvalio je svećenicima, sestrama milosrdnicama,  ravnateljici Doma Mariji Maras i djelatnicima na skrbi za korisnike Doma, kao i Organizacijskom odboru Svjetskog dana bolesnika u Rijeci, osobito dr. Asji Valković – Mika koja je na misu došla u pratnji supruga. S posebnim pietetom prisjetio se i prim. dr. Blaženke Kozulić. Prigodnu riječ na kraju mise uputio je i župnik župe sv. Antuna Padovanskog na Kantridi don Ivan Kordić.

Nakon mise svećenici su obišli korisnike Doma koji nisu mogli sudjelovati na misi i podijelili im sakrament bolesničkog pomazanja.

Skip to content